Tonoucí se stébla chytá

12. 11. 2016

Pravice v naší zemi se topí. Největší sešup zažila za Nečasovy trojkoaliční vlády ODS, TOP 09 a VV. Onen kabinet byl snad nejhorším za dobu po roce 1989. Jediné dvě vskutku pravicové strany dnes se krčí v rohu politického spektra s nějakými 8,5 procenty pro Fialovu modrou stranu a se sedmi procenty pro stranu Miroslava Kalouska. K zoufalému činu se odhodlal posledně jmenovaný – šéf topky zavelel k mobilizaci všech pravicových stran, hnutí a extrémistů. Chce tak prý zabránit Andreji Babišovi (ANO) ve výhře v příštích sněmovních volbách. „Chceme-li opravdu porazit Babišovo hnutí ve volbách, musíme se spojit.“ řekl Kalousek.

Politicky nesmrtelný matador, blahé paměti někdejší náměstek ministra obrany, ministr financí ve vládách Mirka Topolánka a Petra Nečase (oba ODS), si však u pravicových politiků naběhl s konstatováním, že hnutí ANO je to nebezpečné, cizorodé těleso v těle české demokracie a je třeba bránit tomu, aby ji úplně rozežral a pohltil, jak řekl. Pan Kalousek by si však nejprve měl vzít koště a zamést si před vlastním prahem. Jeho TOP 09 přece vznikla jako umělé těleso a odnož odpadlíků z ODS či KDU-ČSL. Kalousek byl vždy politicky do větru a tam, kde cítil šanci, se rád usadil. Nyní tuší, že mu odzvání politická hrana a jde do politických propadlišť dějin, tak se snaží cosi zachraňovat. „Neučte mě znát Kalouska. Znám ho od roku 1987 a vím, jaký to byl ´obrovský demokrat´, dodal člověk z jihočeské Bechyně, odkud šéf TOP 09 původně pochází, a kam se taky vrací. „Byli tací, kteří mu i dali přes ústa. Je to pár let, ale odcházel z hospody s ostudou…,“ nechal se slyšet jeden z pamětníků jeho politického angažmá. Jediný, kdo Kalouskovi nedal ihned košem, je předseda ODS Petr Fiala.

Šéfovi TOP 09 se nelze divit, nemůže přes srdce přenést fakt, že Starostové a nezávislí (STAN) Petra Gazdíka se od TOP 09 distancovali a on nyní hledá spojence.  Co naplat, kouzlo prvního šéfa topky Karla Schwarzenberga už vyprchalo. Pan kníže svoji dýmku pokuřuje coby řadový poslanec TOP 09, který chce mít na stará kolena klid od koaličních rozmíšek. Čímž se ukázalo, že Tradice, Odpovědnost a Prosperita, zkráceně TOP, byla strana těžící z kouzla česko-rakouského šlechtice. Při svém zoufalém apelu Miroslav Kalousek dokonce vyzval politické pravicové partnery, aby vytvořili společného kandidáta pro prezidentské volby. Ale ani to se zatím moc s úspěchem nesetkává. S Kalouskem zkrátka nikdo moc do holportu jít nechce.

Stále věřím, že budoucnost české politiky je v levicových stranách, jež lidem dokáží nabídnout reálné sociální jistoty. Pravicová politika za čtvrt století již mnohokrát dokázala, na kom jí vlastně záleží. Česká republika vždy byla zemí lidí, kteří smýšlejí spíše levicově. Jenom by se za to neměli stydět, jinak nás čeká další „soda“ od lidí typu Topolánka, Nečase, či Babiše.

Autor: 
Radek Nejezchleb, člen JčKV KSČM
Zdroj: 
Vlastní