KSČM k návrhu státního rozpočtu na rok 2022

15. 2. 2022
  • Vláda Petra Fialy odmítla Babišův návrh rozpočtu z října 2021 – nový návrh schválila 9. února s cílem ukončit v březnu rozpočtové provizorium a pokrátit deficit (původně 377 mld. korun) o cca 100 mld. korun, aniž by však sáhli na systémově nízké a nesolidární daně.
  • Nově přepracovaný rozpočet není kvalitativně nový, nenavazuje na žádnou promyšlenou koncepci konsolidace veřejných financí, žádná aktivní příjmová opatření nezahrnuje. Jen vychází z aktualizované makroekonomické prognózy, kdy růst ekonomiky zpomalí a inflace naopak zrychlí. Toto žádné skutečně aktivní opatření není.
  • Návrh deficitu z října 2021 se nyní snižuje o 97 mld. korun, z toho tvoří inflační navýšení příjmů 62 mld. korun - prakticky se při zpomalení reálného růstu uměle nafouknou příjmy o 3,9%. Reálně se zdražováním nominálně vzroste inkaso nepřímých daní, daně a odvody ze zmražených příjmů však vzrostou těžko. Reforma daní bude nutná.
  • Rozsah samotných výdajových škrtů pak je 36 miliard korun, z velké části na provozních výdajích jednotlivých kapitol. Nejbolestivěji je vnímáno zbrzdění platů ve veřejné sféře (reálně budou klesat) a zrušení valorizace plateb na státní pojištěnce, které ještě na leden a únor platilo.
  • Tímto krokem vlády se přeneslo břemeno financování zdravotních služeb ze státu na zdravotní pojišťovny, které během covidové krize hodně čerpaly rezervy na účtech a nebudou tak mít dost zdrojů na zafinancování přijatých zdravotně pojistných plánů.
  • Změna rozpočtu tedy zahrnuje jen trik s inflačními příjmy, problematické škrty, většinou na nepravém místě (výjimkou je odklad nákupu BVP a nižší dotace na OZE). U státní správy se dá šetřit na základě racionalizačních systémových změn, ale to předpokládá významné legislativní úpravy, takto se jen zadělá na další problémy.
  • Problémový rozpočet může narušit sociální smír. Tento návrh rozpočtu byl nepřipraveně a neúspěšně projednáván na Tripartitě. Zejména pokud jde o zmrazené platy a platby za stání pojištěnce vyvolávají odpor odborů, zdravotní odbory mluví o stávkové pohotovosti, tento krok odmítá i Asociace nemocnic. 
Autor: 
VV ÚV KSČM
Zdroj: 
web Jč KV KSČM; vložil: milfi