Kopie BEZ OBALU s Kateřinou Konečnou – 16. týden 2022, tentokrát o válečných zločincích, Julianu Assangeovi a také o tom, co (ne)dělá naše vláda.

26. 4. 2022

Ministryně obrany Černochová, aktivně lobující za americkou vojenskou základnu na našem území, i v uplynulých dnech pokračovala ve své krasojízdě posledních týdnů a odletěla do USA. Nezapomněla utrousit ani několik poznámek o tom, že Vladimír Putin je válečný zločinec. Pokud ale paní ministryně mluví o válečných zločincích, pak by tedy měla měřit všem stejným metrem. Doufám, že ministryně Černochová na své cestě v USA sdělila, že mají i Američané v čele válečného zločince. Pojďme si udělat malý exkurz do nedaleké historie:

Vladimír Putin je válečný zločinec a soud v Haagu se na něj chystá, protože na Ukrajině máme zatím asi dva tisíce mrtvých civilistů.

Joe Biden je válečný zločinec ze suity kolem dalšího zločince Billa Clintona, oba jsou zodpovědní za tisíce zavražděných v Jugoslávii. Ale na ně se nikdo nechystá.

Ani na Bushe mladšího se nikdo nechystá – přesto, že zcela bez jakéhokoliv důvodu napadl Irák a nechal tam za sebou desetitisíce mrtvol.

Jeho britský spolupachatel Tony Blair rozdává rozumy, kudy chodí, ale ani na něj se soud nechystá.

Barack Obama je válečný zločinec a místo toho, aby stál před soudem za všechny mrtvé za jeho panování při válce v Afghánistánu a Iráku, kdy se zabíjelo hlava nehlava, tak dostal Nobelovu cenu míru. Stejnou cenu, jakou dostali Lékaři bez hranic, jimž Obama nechal vybombardovat nemocnici a zabil tam 42 lidí. Teď nás v kinech provede po národních parcích USA. Krása.

I pan Trump je válečný zločinec, jehož drony zabily tisíce civilistů. Mimo jiné 40 svatebčanů či 30 zemědělců odpočívajících na poli. A kdy půjde k soudu?

Asi ve stejnou dobu jako šéfové Izraele, tedy té země, která podle několika rezolucí OSN, kterými se teď rádi ve spojení s Ruskem oháníme, okupuje desítky let území Palestiny, a posílají tam jednu raketu za druhou.

Co pan Erdogan, turecký paša? Ten, co vykradl Sýrii, vraždí Kurdy, a když mu dojdou peníze, ochotně mu je dodá Evropská unie, aby sem náhodou nepustil nějakého uprchlíka? Před několika dny vtrhl do Iráku a zabíjí znovu. Ten, který útočí na Řeky, jejich hranice a plavidla? Ten, který okupuje Kypr? Ten bude souzen kdy?

Kdy bude před soud postaven Nicolas Sarkozy a kanadský expremiér Harris za to, že vybombardovali cestu extremistům do Tripolisu a jsou přímo spoluzodpovědní za tisíce mrtvých Libyjců?

A je fuk, kdy páchali své zločiny, protože podle úmluvy z roku 1968 v New Yorku jsou tyto zločiny nepromlčitelné a jejich netrestání legitimizuje každý další takový zločin. Seznam válečných zločinců je nekonečný, ale já nějak slyším pořád jen o Vladimíru Putinovi. Mohl by mi to někdo nějak vysvětlit, abych se zorientovala, kdo je a kdo není válečný zločinec?

Nové okolnosti se v uplynulém týdnu objevily také v případu Juliana Assange, o kterém jsem vás v Bez obalu již rovněž informovala. Britský soud dal nyní zelenou k vydání Assange do USA, kde Assangeovi pravděpodobně hrozí podjatý proces a také kruté zacházení. Julian Assange přitom nikdy neváhal zveřejňovat válečné zločiny bez ohledu na pachatele, což se dnes optikou Západu bohužel z nějakého důvodu trestá. Neměla by právě teď být ochrana těchto odvážných oznamovatelů jednou z našich priorit? Nesnaží se teď snad i naše vláda dle svých slov o to, aby veřejným prostorem zněla pravda? Pokud se z Assange udělá odstrašující příklad, jak pak můžeme doufat, že dojde k dalším únikům informací o konfliktech současných i budoucích? Již v prosinci jsem v této věci oslovila pirátského ministra zahraničí Lipavského, aby patřičnými kroky Juliana Assange podpořil. Na odpověď dodnes čekám.

A co dělá vláda? Místo podpory těch, kteří se skutečně o pravdu zasazují, vyzývá v rámci nové kampaně vlastní občany, aby se při podezření na dezinformace vzájemně nahlašovali na policii. Jako kdyby lidé nebyli dostatečně frustrovaní z toho, jak vláda odmítá řešit rostoucí ceny bydlení, energií a potravin, nyní se na Úřadu vlády ještě rozhodli začít poštvávat občany proti sobě. Tak se mi zdá, že vláda svůj boj za jednu jedinou pravdu znova chytila za úplně špatný konec a stejně jako v jiných otázkách jde raději proti vlastním občanům, než aby si rozhněvala někoho za velkou louží. Asi abychom náhodou nepřišli o možnost přivítat na našem území americké vojáky a udělat z nás živý terč, na což se paní Černochová zjevně už moc těší. A Piráti, kdysi proklamovaní bojovníci za transparentnost, v čele s ministrem zahraničí raději tiše mlčí. Proč asi…

Ráda bych vás také upozornila na to, že v pátek vyjde úplně nový týdeník Naše pravda, který kombinuje to nejlepší, co nabízely Haló noviny, s výhodami, které přináší týdenní periodikum. Těšit se tak můžete na celou řadu analýz, reportáží, zajímavých rozhovorů a informací, které nikde jinde nenajdete. Nezapomeňte tedy, že už v pátek na novinových stáncích máte žádat po svém prodejci Naši pravdu.

Kateřina Konečná

Video:

https://www.facebook.com/konecna.k/videos/314840040777061/

Všem, kdo jste nestihli mé vystoupení na CNN Prima News, tak zde si můžete přehrát sestřih toho nejdůležitějšího: https://fb.watch/cBldaVPGpg/

Připojuji rovněž odkaz na rozhovor pro Parlamentní listy:

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Zneuzivaji-obcany-Nechutne-3-miliony-lidi-v-ohrozeni-Konecna-vidi-co-se-vali-na-chudsi-vrstvy-699978

Natočila jsem pro Vás rovněž speciální video týkající se (nejen) Ukrajiny plné otázek a odpovědí podložených fakty

Video: 
Autor: 
Kateřina Konečná, předsedkyně ÚV KSČM a poslankyně EP
Zdroj: 
ihano.cz