Praha, Mírové náměstí. První společný levicový 1. máj 2022

2. 5. 2022

Vystoupení předsedkyně ÚV KSČM v Praze, Mírové náměstí. Společný 1. máj zde:, nebo zde: https://www.facebook.com/konecna.k/videos/3078403735808398

Sestřih 1. máje ze Střeleckého ostrova a náměstí Míru zde


Komentář:

Petr Hannig z avizovaného společného levicového 1. máje na Mírovém náměstí v Praze. Kráceno: jk

Nadsázka-výstřel Aurory? (kde je ta potřebná a zamýšlená levicová jednota)

Považoval bych to, co mi řekl jeden účastník demonstrace KSČM, která byla před akcí hnutí Domov, že snad KSČM půjde do nadcházejících voleb v koalici s ČSSD, za výstřel jako z Aurory. To by levici, která je v politice v době upadání střední třídy do chudoby třeba jak sůl, velmi pomohlo.

Jenomže žádný výstřel jako z Aurory se nekonal. Šel jsem se podívat na avizovanou společnou akci levice na Náměstí Míru, která se konala v 15 hod. Zahlédl jsem tam bývalého ministra zahraničí za ČSSD Petříčka a bývalé poslance KSČM Leo Luzara a Jiřího Dolejše a nakonec i novou předsedkyni KSČM Kateřinu Konečnou, která měla projev za KSČM. Jenže Petříček někam odešel a přímo za ČSSD, kromě Jana Kavana (bývalého ministra zahraničí za ČSSD), který ovšem předeslal, že nemluví za ČSSD, ale za jakousi iniciativu, jejíž název jsem si nezapamatoval, mluvil jenom Jan Prokeš (mimochodem bývalý kytarista mé skupiny Maximum – vidíte i muzikanti se zabývají politikou), předseda sociálně demokratických důchodců.

A ten se velice rozčiloval, že zase není ochota těchto dvou stran, jít spolu do voleb do Zastupitelstva hl. města Prahy, což je svým významem tak důležité, jako volby do Poslanecké sněmovny a je to předzvěstí výsledků voleb do sněmovny. Však také v roce 2018 jak KSČM, tak ČSSD v těchto volbách propadly, právě tak jako o dva roky později do Poslanecké sněmovny. Ale myslím si, že není ochota ze strany ČSSD, které vadí slovo komunistická v názvu zamýšlené koaliční strany. Myslím si, že ČSSD je možná ovlivněna posledním průzkumem preferencí, které jí přisuzují více než 5%. Ovšem měla by si uvědomit, že ony preference jsou sbírány celostátně a Praha je úplně o něčem jiném. Takže si myslím, jestli se tyto dvě levicové strany nespojí do koalice, tak samostatně v Praze šanci nemají. Takže ani letos se neblýská na lepší časy levice. Aurora dále rezaví.

Autor: Petr Hannig, předseda Rozumných|

Zdroj: https://hannig.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=786816

Video: 
Autor: 
fb
Zdroj: 
www.youtube.com/watch?v=Hf7RaJQMywE; Vložil: milfi