Valentina »děkuje« do Českých Budějovic

11. 5. 2022

Krátce poté, co dnes českobudějovičtí městští zastupitelé odebrali čestné občanství města (uděleno 1978) první ženě v kosmu, Valentině Vladimirovně Těreškovové, volal mně přítel z Moskvy (i dnes mám v Moskvě přátele, stejně jako v Kyjevě) a vyřizoval vzkaz od Valentiny v reakci na »statečné« rozhodnutí ČB zastupitelstva.

Valentinu Vladimirovnu znám osobně, dnes pětaosmdesátiletá a stále vitální poslankyně Státní dumy, se tomuto ortelu směje. Stejně jako přepisovačům historie. Vzhledem k té tzv. nové historii, kterou nyní koncipují do finální podoby globální architekti. Dokonce očekává, že nějakého hlupáka napadne zpochybnit i její let do kosmu, třeba se zdůvodněním, že se to ve škole neučili, nebo, že dotyčný tenkrát chyběl. Se svým humorem sděluje: »Vím, že do této historie nepatřím a možná se brzy ukáže, že mi budou chtít vysvětlit, že přede mnou tam byla jiná žena třeba z USA. Je mi líto mrzačení historických faktů, ale to povrchní lidé dělají a já je spíše lituji, že nejsou schopni přijmout pravdu, ani odkaz svých předků. Sama nevím, nejsem si tím příliš jista, kam až se dějiny změní.«

A tak »děkuji« zastupitelům Českých Budějovic, kteří pootevřeli oči dalším.  Valentina Těreškovová očekává, že podobně se zachovají i ti, kteří jí v Londýně v roce 2000 udělili titul Žena století.

»Kdyby prý novodobí dějepisci zjistili ve své neznalosti, že jsem v kosmu nebyla, tohoto prestižního ocenění se sama dobrovolně vzdám,« dodala čerstvě odvolaná čestná občanka Českých Budějovic.

Autor: 
Vojtěch Filip
Zdroj: 
iportal.24; vložil: milfi