Vláda byla donucena k mimořádnému navýšení důchodů také od září

26. 5. 2022

Důchody v České republice od září opět mimořádně vzrostou, a to o 5,2 procenta. Již třetí zvýšení důchodů v letošním roce schválila vláda Petra Fialy na jednání ve středu 25. května. Projednala také návrh novely energetického zákona, který má pomoci zvýšit energetickou bezpečnost ČR, a rozhodla o prodloužení nouzového stavu do 30. června.

Průměrný samostatně vyplácený starobní důchod se od září zvýší o 699 korun, což státní rozpočet vyjde na 7,8 miliardy korun. Důchody i příplatky k nim se zvýší o 5,2 procenta, tedy o výši růstu cen domácností důchodců v rozhodném období únor až duben 2022. »Důchody tak dosáhnou průměrně výše 17 900 korun, což je oproti loňsku o 2500 korun více. To je nárůst během těch tří valorizací v letošním roce a je to věc, která pomůže našim seniorům v penzi zvládat důsledky inflace a rostoucích cen,« upřesnil předseda vlády.

Vláda schválila také návrh novely energetického zákona. Cílem navržených změn je co nejdříve přijmout opatření v oblasti zásobníků plynu s cílem posílit energetickou bezpečnost a soběstačnost České republiky. Novela energetického zákona směřuje především do oblasti plynárenství a jejím hlavním cílem je zajistit dostatečné zásoby plynu na případné výpadky dodávek. Vláda proto v případě skladování plynu navrhuje zavést princip use it or lose it. To by v praxi znamenalo, že pokud obchodník s plynem nebude plnit požadovaná minimální množství plynu ve stanovených časových úsecích, pozbyde do konce skladovacího roku právo rezervovanou skladovací kapacitu využívat v rozsahu, ve kterém požadované minimální množství plynu nesplnil. Tím chce vláda dosáhnout efektivního využití skladovacích kapacit v zásobnících plynu.

»Není to běžný postup, ale jsme v situaci, kdy si nemůžeme dovolit mít na svém území nenaplněné zásobníky plynu. Mít je naplněné může být v případě přerušení či omezení dodávek klíčové. Zásobníky plynu v České republice jsou schopny pojmout třetinu roční spotřeby plynu. Jak víte, udělali jsme řadu kroků, aby se naplňovaly, a v tuto chvíli jsou naplněny z více než padesáti procent. V tom budeme pokračovat a je to něco, co samozřejmě přispívá, alespoň krátkodobě, k energetické bezpečnosti České republiky,« uvedl premiér.

Vláda také přijala usnesení, kterým na základě předchozího souhlasu Poslanecké sněmovny prodloužila v České republice nouzový stav o další měsíc do 30. června včetně. Důvodem prodloužení je nutnost mít k dispozici efektivní nástroje k řešení uprchlické krize vyvolané ruskou agresí na Ukrajině, které umožňuje krizový zákon.

(mh)
Naše Pravda