BEZ OBALU s K. Konečnou – 22. týden 2022, 30.5.2022 – 5.6. 2022

7. 6. 2022

Vážení čtenáři, milé čtenářky, ráda bych Vás přivítala už u 22. dílu mého pořadu.

Před pár dny vstoupilo v platnost slavné snížení spotřební daně u pohonných hmot o korunu a padesát haléřů na litr. Krok, který Fialova vláda slavně oznamovala za přítomnosti všech médií na tiskové konferenci a který se měl stát symbolem boje nové vlády s chudobou. Výsledek? Ten asi zvládnete při pohledu na ceny u čerpacích stanic všichni posoudit sami. Cena pohonných hmot v posledních týdnech vzrostla o tolik, že se zmíněná sleva na spotřební dani takřka neprojevila. Občanům ČR, nebo přesněji jejich peněženkám, se dle očekávání tímto prázdným gestem neuleví. Vše tedy dopadlo tak, jak bylo jasné již v době, kdy vláda tento krok alá "děláme, že něco děláme" oznamovala. A co se týče cen pohonných hmot, bude zjevně ještě hůř. Evropská rada rozhodla o embargu na dovoz ruské ropy, což v praxi znamená, že se EU bude muset do konce roku odstřihnout zhruba od dvou třetin dodávek ropy z Ruska.

Po tomto oznámení se ropa dostala na světových trzích na dvouměsíční maximum a ceny pohonných hmot podle odhadů porostou i nadále. A jak reaguje Petr Fiala na to, že jeho směšné opatření končí ve finále absolutním fiaskem? Z jeho vyjádření se zdá, jako by pan premiér snad žil v nějaké alternativní realitě, když mluví o výborném výsledku. Výborné výsledky jeho vlády pozorují na stavu svých financí snad všichni Češi a Petr Fiala tu zatím oslavuje kroky, které povedou k dalšímu zdražování? Ačkoliv bude region střední Evropy včetně Česka z ropného embarga dočasně vyjmut, stejně se embargo na konečné ceně pro spotřebitele projeví i u nás. Zřejmě jediným způsobem, jak tuto masivní inflaci zastavit, je hledání mírového řešení rusko-ukrajinského, či spíše rusko-amerického konfliktu, kterého ale rozhodně nedosáhneme tím, že se budeme chlubit množstvím a cenou dodávaného válečného materiálu na Ukrajinu a plácat se na schůzkách po ramenou, jak skvělých výsledků dosahujeme, když necháme peněženky běžných lidí ještě víc krvácet. Petr Fiala nadále spoléhá na to, že konfliktem bude moct drahotu omlouvat donekonečna, lidé s pochopením válku zasponzorují a ještě mu u toho snad budou tleskat. Probuďte se už konečně!

O naprosté nehoráznosti a výsměchu obyčejným lidem v podobě odměn pro představenstvo ČEZu jsme hovořili už minule: Osm členů představenstva energetické skupiny, jejímž většinovým akcionářem je se 70 % stát, si mezi sebou za loňský rok rozdělí 135 milionů korun. Toho ČEZu, který v horizontu 18 měsíců zdražil megawatthodinu z 1386 na 4919 Kč. Podívejme se ale, jak to komentuje Petr Fiala: „Pokud vím, tak můj předchůdce ve funkci předsedy vlády Andrej Babiš o odměnách opakovaně mluvil. Předpokládám, že to nastavil v době, kdy byl premiérem, nějak tak, aby to bylo spravedlivé a odpovídalo realitě. Pokud to neudělal, tak to nechápu, protože to bylo jedno z jeho velkých témat.“ Aneb já nic, já muzikant, přičemž se Petr Fiala vlastně přiznává k tomu, že ani neví, jak jsou odměny pro manažery ČEZu nastaveny. Později Fiala ještě podotkl, že "stát není jediným akcionářem, což státu zužuje možnosti, jak chování ČEZ ovlivňovat, protože je nutné respektovat zájmy menšinových akcionářů. Některé navrhované postupy by vedly k arbitrážím a problémům.“ K otázce ČEZu tak Petr Fiala přistupuje asi obdobně, jako k otázce míru na Ukrajině. Hlavně si nerozhněvat nikoho z velkých kluků, do ničeho se raději nepouštět a nechat platit obyčejné lidi. To je pro pravici vždy nejjednodušší řešení. I kdyby mělo jít o pouhé gesto v podobě odmítnutí odměn vzhledem k situaci, ve které se finance většiny Čechů nacházejí, myslím, že v této mimořádné době by takový signál ze strany představenstva ČEZu byl opravdu na místě. Říkat lidem uprostřed energetické krize „nedá se s tím nic dělat“ a druhým dechem si rozdělovat stamilionové odměny za přihlížení bezmocného premiéra, který o celé věci nemá ani páru, vážně v dnešní době lidi příliš nepovzbudí.

Věřte tomu, nebo ne, ale v jednom musím dát Petrovi Fialovi za pravdu. Ten systém skutečně nenastavil on, ale vláda Andreje Babiše spolu s ministerstvem vedeným Alenou Schillerovou. Jako už poněkolikáté tedy ANO křičí ve chvíli, kdy nás pouze dohnaly výsledky jejich práce.

Každoroční „Vlajkový průvod“ Izraelců v Jeruzalémě se zvrhl v bitky s Palestinci i novináři. Více než 70 000 Izraelců si vlajkovým průvodem připomnělo okupaci východního Jeruzaléma z roku 1967. Průvod je populární aktivitou židovských ultrapravicových extrémistů a osadníků z ilegálních osad na Západním břehu Jordánu. Podle americké CNN začali lidé v průvodu urážet Palestince, házet po nich různé předměty, jako například láhve, tlouct je holemi a skandovat: „Smrt Arabům“. Izrael považuje východní i západní Jeruzalém za „nerozdělené hlavní město“, ale pro většinu mezinárodního společenství je východní Jeruzalém okupovaným městem a pro Palestince je to budoucí hlavního město jejich samostatného státu.

Izraelští vojáci navíc zastřelili čtrnáctiletého mladíka, což byl během jednoho týdne již druhý nezletilý Palestinec zabitý izraelskými složkami. Jeho bratr Yazan sdělil CNN, že Zaid se schoval před vojáky v garáži. Což svědkyně natočila na video a potvrdila, že slyšela Zaida, jak prosí o svůj život. Podle palestinského generálního prokurátora již navíc existují důkazy, že americká novinářka Šiřín Aklehová, o níž jsem hovořila v jednom z předchozích dílů tohoto pořadu, byla zastřelena jako promyšlený terč izraelských vojáků.

Je smutným faktem, že česká vláda k těmto nebezpečným krokům, které destabilizují situaci, mlčí. Mlčí dokonce i ministr zahraničí Jan Lipavský, který se – spolu s celou svojí stranou – tak rád ohání lidskými právy. Jeho selektivní přístup ovšem svědčí o tom, že mu o ně ve skutečnosti až tak nejde.

Pojďme této vládě říct společně DOST! Příležitost k tomu budete mít na demonstraci, kterou svolává KSČM proti zdražování. V sobotu 18. června od 15:00 hodin u koně na Václavském náměstí v Praze!

Přeji Vám hezký týden.

Zde si můžete rovněž přečíst aktuální rozhovor pro Parlamentní listy: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Tak-doslapla-na-plynove-a-ropne-firmy-Britanie-A-toto-dela-Fiala-Konecna-jasne-704674?fbclid=IwAR3NAloc3sciRkwtDTwWD11XAUMlAza6uww2iqbnv4Y3izpWswnZkJEKoVE

Přikládám i video z natáčení s ČT: https://www.youtube.com/watch?v=ZUFEUTWaw8A

Video: