Progresivního zdanění příjmů? Více pro, než proti

13. 12. 2016

V současné době, v souvislosti s potřebou naplnění státní pokladny a zřejmě především s předvolebními aktivitami před parlamentními volbami v příštím roce, se znovu objevuje myšlenka zavedení progresivního zdanění příjmů. Přichází s ní ČSSD a je zřejmě snahou posledních trendů Sobotkova vedení získat co nejvyšší volební preference a tím „převálcovat“ Babišovo ANO. Aktuální trend sociálních demokratů ostatně není žádným tajemstvím.

Zajímavé ovšem je, že KSČM již v minulosti předložila návrh na daňovou progresi korporátní daně, ale neprošlo to. Jde tedy jen o předvolební populismus ČSSD? „Myšlenka sektorové daně nám není cizí, je to také způsob, jak dosáhnout podobného daňového efektu, to znamená daleko více zdanit velké firmy,“ říká v rozhovoru pro Parlamentní Listy.cz ekonomický expert KSČM, poslanec Jiří Dolejš (více zde).

Česká republika je jednou z mála Evropských zemí, kde je zavedená rovná sazba z daně. Podprůměrně, průměrně i nadprůměrně vydělávající občané ji platí ve stejné výši -15%. Hovoří se o tom, že osoby vydělávající více než 100 000 Kč měsíčně by podléhaly zdanění ve výši až 38%.

Ve všech západoevropských zemích a vyspělých zemích OECD je zavedeno progresivní zdanění. Občané svysokými příjmy platí nejvyšší daně. Rozdíly jsou však značné. Ve Švédsku je horní sazba daně z příjmu fyzických osob dokonce 61%. V nejvyspělejší zemi USA má progresivní zdanění tradici (centrální sazba daně činí od 10% do 35%) a bohatí Američané s tím nemají problém. V některých případech jsou údajně dokonce veřejně hrdí, že odvádějí vysoké daně.

Autor: 
Vítr
Zdroj: 
vlastní