KSČM - účastníkem 5. sjezdu Evropské levice

20. 12. 2016

V pátek 16. prosince se vypravila delegace KSČM, v čele s místopředsedou PhDr. Josefem Skálou, CSc. do Berlína, aby se zúčastnila 5. sjezdu Evropské levice. Dalšími účastníky delegace byli: poslankyně Alena Nohavová, europoslanec Ing. Jaromír Kohlíček, CSc., člen ÚV Ludvík Šulda, předsedkyně RR LKŽ (Republiková rada levicových klubů žen) Květa Šlahúnková a zástupkyně mediálního oddělení MgA. Helena Grofová.

V průběhu pátku a soboty představili účastníci sjezdu své příspěvky. Z původně přihlášených 233 bylo přítomných 224 ze 17 evropských států. Pozvání od pořadatele přijalo ještě 106 hostů ze 40 zemí nejen Evropy, ale z celého světa a dalších 46 hostů přijalo pozvání od jednotlivých národních stran. Uvedená čísla dokazují, jak velký rozměr sjezd Evropské levice má a jak velký význam má pro evropskou politiku.

Během sobotního programu vystoupil za řečnickým pultem i řecký premiér Alexis Tsipras. Ve svém projevu zdůraznil, že evropskou integraci rozbíjí sama politika "evropských elit", která vyhrocuje sociální rozdíly do krajnosti a zbavuje stále více lidí toho, co k evropské civilizaci už patřilo. Tsipras vyzval k jednotě levicových a demokratických sil, které jsou jediné schopné tento stav zvrátit.

Velmi zajímavé bylo i vystoupení poslance tureckého parlamentu za stranu HDP, Kurda Aliho Atalana (TUR), kterému hrozí zatčení po návratu z tohoto kongresu, pro jeho politické přesvědčení.Jeho strana je otevřena všem, chce být mluvčím všech národů a národností, které dnešní turecký režim vystavuje bezpráví. Požádal levicovou a demokratickou Evropu o solidaritu a podporu proti fašizaci Turecka.

Místopředseda J. Skála vystoupil s náměty radikálních reforem, vyžadujících společný postup celé evropské levice. Ten se, podle něj, nemůže omezit jen na členské státy EU, ale musí zahrnout celé skutečně levicové spektrum "od Atlantiku až po Ural"..

V poslední části sobotního programu byl volen nový předseda EL, kterým se stal  Gregor Gysi (SRN) ze strany Levice a čtyři místopředsedové:

Margarita Mileva (BUL) z Bulharské levice

Maite Mola ( ESP) z Komunistické strany Španělska

Pierre Laurent (FRA) z Francouzské komunistické strany

Paolo Ferrero (IT) z italské Strany komunistické obnovy

V průběhu neděle se schvalovaly dva programové dokumenty, aktualizované stanovy a 14 rezolucí - od boje proti militarizaci až po obranu práv evropské mladé generace a studentů.

K prvním testům síly evropské levice, jak se shodli účastníci kongresu, budou patřit nadcházející volby v Německu a Francii.

Autor: 
Miloš Fiala
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM