Prohlášení mimořádného zasedání ÚV ČSBS v Praze ze dne 16. prosince 2016

17. 12. 2016

Členové Ústředního výboru Českého svazu bojovníků za svobodu v reakci na vnější a vnitřní situaci svazu se dne 16. prosince 2016 sešli v Praze na mimořádném jednání.

  Na základě souhrnné informace a rozsáhlé diskuse protestujeme proti  agresivní, neobjektivní a jednostranné kampani vedené veřejnými médii v čele s veřejnoprávní Českou televizí proti Českému svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) a jeho funkcionářům. Takovéto kampaně nejsou pro Český svaz bojovníků za svobodu ničím novým.

  Již zesnulou předsedkyni ÚV ČSBS Andělu Dvořákovou média pohrdavě označovala za jakousi "šéfku". Proč? Jednoduše proto, že Anděla Dvořáková a zvláště její projevy v Panteonu Národního muzea v Praze se staly symbolem odporu proti útokům na republiku, na její bojové tradice, na 1. a 2. odboj, na prezidenty ČSR
T. G. Masaryka a Edvarda Beneše, na dekrety prezidenta ČSR.

  Proto byla často vděčným terčem nemravných útoků jak samotná Anděla Dvořáková, tak i celý náš svaz. Tyto útoky podědil i její nástupce Ing. Jaroslav Vodička, pozůstalý po volyňském Čechu, bojovníku proti nacismu. A jak jinak, s ním opět i celý náš svaz. A nejde jenom organizační problémy, kterými svaz procházel a prochází.

 Současná jednostranně vedená mediální kampaň má ve svém důsledku za cíl svaz poškodit a v konečné fázi docílit toho, co se nepodařilo za Anděly Dvořákové, umlčet vliv ČSBS v naší společnosti.

Jsme přesvědčeni, že naprostá většina členů a funkcionářů ČSBS si za svou činnost v oblastních organizacích svazu zaslouží ocenění.

 Někteří jednotlivci, bez ohledu na snahu většiny členů Ústředního výboru normálně pracovat, dlouhodobě narušovali činnost vrcholného orgánu. Proto, ač neradi, ale s pocitem zodpovědnosti a zachování pracovního charakteru, po seznámení se se závěry Výkonného výboru ÚV ČSBS, schválil Ústřední výbor ČSBS většinou hlasů návrh na vyloučení z ČSBS těch členů, kteří závažným způsobem porušili (někteří porušovali i dlouhodobě),  ustanovení stanov a usnesení ÚV ČSBS.

Ti, kteří se proti  vyloučení z  ČSBS  neodvolali, nevyužili tak demokratickou možnost diskuse, k níž musí při projednávání jejich odvolání dojít.

Výsledek názorového střetu tak předem určili ti členové, kterým bylo členství v ČSBS zrušeno a neodvolali se. Tento výsledek  je vnitřní záležitostí svazu a v žádném případě neohrožuje jeho další směřování.

ČSBS na všech úrovních je a vždy bude přístupný objektivní kritice. Na straně druhé rádi přijmeme i ocenění naší práce při šíření a obhajobě historické pravdy o protifašistickém odboji. Na tomto místě počítáme s podporou státních orgánů a s objektivní prezentací naší činnosti ve sdělovacích prostředcích, zejména veřejnoprávní České televizi.

Účastníci mimořádného zasedání Ústředního výboru ČSBS podpořili Výkonný výbor ÚV ČSBS včetně Předsednictva ÚV ČSBS a obracejí se ke všem členům oblastních organizací ČSBS v České republice s výzvou  aby pokračovali ve své činnosti jako doposud a nenechali se ovlivnit negativní rozbíječskou kampaní, ať už je vedená kýmkoliv. Smysl naší činnosti spočívá tak jako dosud v široké spolupráci vlasteneckých sil a obecních i státních orgánů při udržování odkazu bojovníků za svobodu se zaměřením zejména na domácí odboj v 1.  a  2. sv. válce, bez ohledu na jejich politickou příslušnost, v podpoře vlasteneckých postojů naší občanské společnosti a v plné podpoře národních a státních zájmů České republiky.

Zdůrazňujeme, že v celém volebním období budeme ještě více pozornosti věnovat nakládání s finančními prostředky Ústředního výboru ČSBS, a jako doposud nedovolíme jejich nehospodárné používání!

V Praze 16. prosince 2016

Foto: Předseda ČSBS Jaroslav Vodička uprostřed. Zátavský most u Písku červen 2015. Zástupci osvoboditelů naší vlasti, za účasti delegace ČSBS při slavnostním odhalení pamětní desky, místa demarkační čáry osvoboditelů Rudé armády a armády USA v roce 1945

Autor: 
Ústřední výbor ČSBS, foto: jk
Zdroj: 
http://www.zasvobodu.cz/news/prohlaseni-mimoradneho-zasedani-uv-csbs/