Putin přemluvil Františka. Treťjakovská galerie vystavuje vatikánské unikáty

18. 12. 2016

Vůbec poprvé v historii zapůjčila vatikánská muzea velkou část svých nejoceňovanějších malířských děl do zahraničí. Celkem 42 maleb od Rafaela, Caravaggia či Guida Reniho mohou až do února obdivovat návštěvníci moskevské Treťjakovské galerie. Zájem o veledíla světového umění z 12. až 18. století je obrovský. Galerie kvůli tomu dokonce zavádí vstupenky na jméno, čímž chce omezit překupníky.

Nejlepší umělci po staletí tvořili svá mistrovská díla na přímou objednávku papežů. Až ten 266. souhlasil s jejich zapůjčením do zahraničí. Společně tvoří výstavu, jakou ani Moskva ještě nezažila.

„Velmi důležitým exponátem je ikona žehnajícího Krista, kterou výstava začíná. Je to ikona vytvořená podle staré tradice ještě před schizmatem. Tedy před rozdělením na katolicismus a pravoslaví,“ říká ředitelka Treťjakovské galerie Zelfira Tregulovová.

Obrazy dorazily z Říma speciálním letadlem. I na výstavní prostory jsou kladeny zvláštní nároky. Třeba kvůli udržení stálé vlhkosti do nich nesmí víc než sto lidí za půl hodiny. „Nejvíc se mi líbil obraz od Caravaggia, protože jeho dílo trochu znám a jeho tvorba na mě silně působí,“ říká návštěvnice výstavy Tamara Kuzněcovová.

Některá díla, například umučení svatého Erasma, opustila stěny Vatikánu vůbec poprvé. Celá výstava se mohla uskutečnit jen díky tomu, že ji osobně domluvil Vladimir Putin s papežem Františkem. Při pohledu na ulici je evidentní zájem o vstupenky. Lidé jsou ochotni stát v mrazivém počasí i několik hodin.

Fotogalerie

Autor: 
Miloš Fiala
Zdroj: 
ČT 24