Mlácení prázdné slámy?

19. 12. 2016

Jedno moudré české přísloví říká“ „Čeho je moc, toho je příliš!“. V tomto duchu si může na základě toho, jak nás všechny denně informuje především veřejnoprávní ČT, postesknout téměř každý její divák. Za určitý vrchol mohu s klidným svědomím označit páteční ranní vysílání zpravodajské ČT 24 – „Studio 6“. V tříhodinovém pořadu, kde se zpravodajství střídá s komentovanými událostmi dne, byl zcela nevídaný prostor věnován spekulativním rozborům možného nezvolení amerického prezidenta D. Trumpa. Přímý vstup a komentář Martina Řezníčka, další obsáhlý komentář „odborníka“ ČT Ondřeje Topinky a mnohaminutový rozhovor moderátorky s ním, to bylo skutečné mlácení „prázdné slámy“! Ani jediným slovem zmínka o tom, o čem světové agentury informují již několik dní, napadení výsledků voleb v některých státech skončilo pro H. Clintonovou (a příznivce „přepočítávání hlasů“) stejným fiaskem jako skutečné volby. Například - stát Wisconsin, tam přepočet tří miliónů hlasů skutečně proběhl a ukázalo se, že D. Trump získal nakonec ještě více hlasů, než mu bylo původně přičteno. Stát Pensylvánie, kde D. Trump zvítězil o více než 44 tisíc hlasů, tam soud žádost o kontrolu přepočtem hlasů zamítl již na začátku týdne /13.12./. A to přesto, že se na soud opakovaně obrátil nejen tábor H. Clintonové ale i Jill Steinová ze Strany zelených, která shromáždila potřebný počet podpisů na petici. I tak soudce v Pensylvánii ale žádost kategoricky zamítl. Podobně postupoval i soud v nejdiskutovanějším americkém státu Michigan, který proběhl bez jakékoliv pozornosti českých médií již minulý pátek a soud přepočet rovněž zamítl. ČT 24 nevěnovala v tak rozsáhlém komentáři ani slovo tomu, že jeden z nevlivnějších deníků – list The Washington Post uveřejnil tento čtvrtek článek Katriny vanden Heuvelové, která doslova uvedla (cit.):…“Prezidentské volby se konaly před měsícem, ale média stále publikují prohlášení o »vměšování Moskvy« do nich…, přičemž zdrojem informací měla být „nějaká“ anonymní agentura, jejíž metodologie výběru faktů jsou už na první pohled velmi zvláštní! Ráz kampaně nezadal nikdo v zahraničí, ale sama americká média.“ uvedla autorka. Těžko vinit Putina, že volební systém USA, »nejsilnější demokracie světa«, není dobrý. Třeba i proto, že dvakrát z posledních pěti voleb vyhrál kandidát, který nezískal většinu hlasů. Peníze znamenají v amerických volbách mnohem více, než kdekoli jinde na světě. Americké volby jsou nejdražší. Letos stály prezidentské a kongresové volby rekordních 6, 8 miliard dolarů a přitom účast ve volbách byla nakonec stejně jen 58 %, tj. jedna z nejnižších účastí mezi tak zvanými demokratickými zeměmi.

Hysterie kolem údajného ruského vměšování ale není náhodná, část světových „politických figur“ stále hledá důvod pro novou studenou nebo dokonce horkou válku s Moskvou. A není třeba žádných zahraničních hackerů, aby i naše média sama diskreditovala svou svobodu zveřejňováním nehodnověrných a povrchních informací, respektive nezveřejňováním oboustranně vyváženého objektivního zpravodajství. Téměř žádná pozornost nebyla věnována podpoře D. Trumpa ze strany počítačového „guru“ Billa Gatese nebo vyjádření IT odborníků z informačního pupku světa v Silicon Valley, stanoviskům prestižních antivirových nadnárodních společností McAfeey, Symantec či Microsoft. Přednost dostaly spekulativní informace ze zpravidla neuváděných nereprezentativních zdrojů.

Veřejnoprávní ČT je za úroveň svého zpravodajství stále častěji kritizována především jejími koncesionáři. Ti mají ale zatím jediné právo, platit svůj pravidelný měsíční poplatek. Na mě, stejně jako na naše další poslance, se obracejí stále častěji – vadí jim informační „bulvár“ zčásti financovaný penězi nás všech!

Autor: 
JUDr. Vojtěch Filip, místopředseda Poslanecké sněmovny PČR a předseda ÚV KSČM
Zdroj: 
fc. KSČM