Česká republika posiluje policejní hlídky

21. 12. 2016

České republice po pondělním útoku na vánočním trhu v Berlíně nehrozí v současné době žádné konkrétní nebezpečí teroristického útoku. Policie přesto zvýšila bezpečnostní opatření v Praze a na dalších místech v zemi.

»Nemáme žádné informace, které by ukazovaly, že ČR hrozí v tuto chvíli nějaké konkrétní nebezpečí,« řekl novinářům premiér Bohuslav Sobotka po úterním jednání s ministrem vnitra Milanem Chovancem (oba ČSSD), policejním prezidentem a zástupci zpravodajských služeb. Pondělní útok v Berlíně, při kterém pachatel vjel s kamionem na berlínský vánoční trh, označil za odporný a nelidský. Z dosud dostupných informací podle něj zatím vyplynulo, že mezi útokem a ČR neexistuje žádný styčný bod.

Chovanec uvedl, že počítá s nasazením několika stovek policistů. Policie podle něj vytipovala zhruba 40 akcí, kterým bude věnovat mimořádnou pozornost. Pokud nenastane nic mimořádného, nasazení policistů by mohlo být ukončeno v prvním lednovém týdnu. Policie je podle ministra připravena zavést kontroly na hranicích v případě potřeby. Zatím dochází pouze k namátkovým kontrolám.

Je třeba odsoudit politiku EU

Předsedu sněmovního podvýboru pro policii Zdeňka Ondráčka (KSČM) tato prohlášení neuklidnila. »To, že naše zpravodajské služby a policie nemají informace o tom, že by nám v nejbližší době hrozilo nějaké nebezpečí, nevylučuje to, že k tomu může kdykoliv dojít. Je to věc, kterou nelze předvídat, a pokud to bude čin jedince, tak to nelze vyloučit žádným opatřením,« reagoval Ondráček pro náš list. Posílení hlídek je podle poslance logické, veřejnost to očekává, ale - jak dodal, bude to na úkor policejní služby v oblastech s menší mírou rizika. Otázkou podle něj také je, zda bude někdo těmto policistům schopen tyto služby zaplatit, a také, jak budou policisté chráněni. »Tři roky už nejsou schopni nic udělat pro ochranu policistů,« dodal Ondráček.

Celá situace je podle něj důsledkem »hloupé politiky Angely Merkelové a celé Evropské unie«. Očekával, že vláda tuto politiku konečně odsoudí. »Očekával jsem, že si pojedeme vlastní bezpečnou politiku, že k nám nebudeme tahat žádné migranty a že dokážeme důrazně říct, že jsme proti kvótám. Chybí mi prohlášení, že Evropská unie dělá špatnou zahraniční a mezinárodní politiku v oblasti migrace,« dodal Ondráček.

Prezidentovo varování se potvrdilo

Zpravodajská skupina se shodla na zachování prvního stupně ohrožení terorismem. Ten v ČR platí od 22. března, kdy ho schválila vláda v reakci na útoky na bruselském letišti a v tamním metru. V ulicích bylo na dva měsíce nasazeno několik set vojáků, kteří hlídkovali spolu s policisty. Podle Chovance by se zatím armáda na opatřeních podílet neměla. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) na Twitteru uvedl, že pro posílení policie je v pohotovosti připraveno 700 vojáků.

K útoku v Berlíně se v úterý vyjádřil také prezident republiky Miloš Zeman ústy svého mluvčího Jiřího Ovčáčka. »Pan prezident lituje, že se potvrdilo jeho dlouho trvající varování před rizikem dalších teroristických útoků na území Evropy,« uvedl. Politolog Oskar Krejčí pro náš list řekl, že především kvůli nekulturnímu tlaku Západu se zradikalizovaly v současné době některé proudy islámu. »Tvrdit v této situaci, že každý muslimský migrant je budoucí kultivovaná pracovní síla, jak to hlásají liberálové v čele s německou kancléřkou, je zjevný a velmi nebezpečný nesmysl. Nemluvě o tom, že každý, kdo nesdílí tuto hloupost o univerzální dobrotě, je pokládán za nedobrého, div ne putinovského zrádce,« dodal. Zločinné tragédie v Ankaře i Berlíně podle něho potvrzují, že s náboženskými fanatiky nelze v civilizovaném prostředí počítat jako se spoluobčany. Je nutné nad nimi zvítězit.

Autor: 
Miloš Fiala
Zdroj: 
Halo Noviny