Soud opět zrušil osvobození Nečasové v kauze Vojenského zpravodajství

27. 12. 2016

Pražský městský soud znovu zrušil osvobozující verdikt nad Janou Nečasovou a dalšími obviněnými v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství. Soud rozhodl usnesením v neveřejném zasedání 23. prosince. Informace ČT potvrdila mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. Prvoinstanční soud tak bude v případu rozhodovat již počtvrté.

Zasedání bylo neveřejné, nikdo jiný kromě senátu přítomen nebyl pžřítomen. Rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1 bylo zrušeno a věc mu byla vrácena k novému projednání.

Odůvodnění rozhodnutí bude rozesílat Obvodní soud pro Prahu 1. Odůvodnění tak bude k dispozici až poté, co ho obdrží účastníci řízení. Státní zástupce Rostislav Bajger, který se proti zproštění viny Nečasové a dalších odvolal, rozhodnutí zatím neobdržel.

Obvodní soud pro Prahu 1 zprostil Nečasovou a tři bývalé zpravodajce Milana Kovandu, Ondreje Páleníka a Jana Pohůnka viny ze zneužití vojenského zpravodajství letos v červnu. Skutky popsané v obžalobě nebyly podle soudu trestnými činy, nepodařilo se prý také prokázat motiv.

  • Podle obžaloby v roce 2012 tehdejší ředitelka kabinetu Petra Nečase Jana Nagyová nechala sledovat premiérovu manželku vojenskou rozvědkou – a to z osobních důvodů. Zpravodajci Milan Kovanda, Ondrej Páleník a Jan Pohůnek se hájí tím, že Radku Nečasovou nesledovali. Prováděli prý takzvané kontrasledování kvůli obavám z toho, že rodině předsedy vlády hrozilo nebezpečí.
Autor: 
Miloš Fiala
Zdroj: 
ČT 24