Ruští potápěči našli první skříňku zříceného letadla, stroje Tu-154 nelétají

27. 12. 2016

Vyšetřovatelé doručili odborníkům první skříňku se záznamy o letu z ruského letadla, které v neděli spadlo s 92 lidmi na palubě do Černého moře. Dešifrování údajů může trvat i několik týdnů, a to přesto, že skříňka není podle expertů výrazněji poškozená. Rusko mezitím pozastavilo všechny lety strojů Tu-154, dokud nebude příčina nedělního pádu tohoto typu letadla zcela objasněna.

Nalezená skříňka je v dobrém stavu a obsahuje záznam o letu, což by mělo pomoci objasnit příčinu nehody. Skříňka, která byla vyzvednuta z hloubky 17 metrů, už byla převezena do Moskvy. Údaje ze záznamů budou analyzovat odborníci ministerstva obrany z centrálního výzkumného ústavu ruských leteckých sil v Ljubercy u Moskvy.

Černá skříňka je oranžová. Vydrží pád z deseti kilometrů i tlak mořských hlubin

Lidé vyrobili jen málo odolnějších předmětů, než jsou černé skříňky v letadlech. Vydrží na krátkou dobu přetížení 3400 G, teplotu kolem 1100 stupňů Celsia až na hodinu a tlak vody v hloubce 6 kilometrů po dobu 30 dnů. Po tom všem se dá z černé skříňky dostat spousta údajů, které pomáhají při vyšetřování příčin leteckých katastrof

Ruští představitelé vylučují, že příčinou mohl být teroristický útok. Vyšetřovatelé se kloní k hypotéze, že za pádem stroje byla chyba pilota, nekvalitní palivo nebo technická závada.

Autor: 
Miloš Fiala
Zdroj: 
ČT 24