Babiš už v tomto volebním období nezdaní církevní restituce. Chybí vůle ČSSD, stěžuje si.

28. 12. 2016

babis.jpg  Babiš: Zdanění nyní není priorita

Zákon, který by finanční náhrady snížil téměř o pětinu, chtěl ještě nedávno prosadit ministr financí. Teď ale přiznal, že to pro něj není priorita. V tomto volebním období už žádné konkrétní kroky ke zdanění nechystá. „Není vůle našich koaličních partnerů, i když to byl jeden z hlavních programových cílů ČSSD,“ okomentoval situaci Babiš.

Zdanění finančních náhrad devatenáctiprocentní srážkovou daní chtěl prosadit i jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD). Do sněmovny poslal i návrh, aby stát zdanil také více než miliardový příspěvek církvím.

To podporovali i komunisté, ani ti ale nemají bez hnutí ANO na svůj plán dostatek hlasů. „Do konce volebního období je devět měsíců. Ať každý ukáže, jak to myslí tváří v tvář voličům,“ vyzval místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Podle církví i pravicové opozice by stát případným zdaněním náhrad porušil smlouvy, jež s církvemi uzavřel v únoru 2013. „Každý takový návrh v podstatě zpochybňuje důvěryhodnost státu, který uzavřel nějakou dohodu,“ soudí předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Jedinou církví, která finanční náhrady odmítla, je Bratrská jednota baptistů. Stát díky tomu během třiceti let ušetří přes 227 milionů korun.

Autor: 
Miloš Fiala
Zdroj: 
ČT 24