Pandury se prodražují

31. 12. 2016

Ministerstvo obrany zaplatí za 20 nových pandurů téměř o 800 milionů korun více, než předpokládalo. Místo původně plánovaných 1,274 miliardy budou stát tyto obrněné transportéry 2,069 miliardy korun včetně DPH.

O zvýšení ceny zakázky informoval server Euro.cz. Změnu ceny zakázky projedná na jednom z prvních zasedání v příštím roce vláda.

Nákup šesti velitelsko-štábních a 14 spojovacích pandurů vláda schválila již loni v létě. »Během následného vyjednávání o smlouvě došlo k úpravě požadavků ze strany armády,« uvedl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Zvýšení ceny je podle Pejška způsobeno »lepší balistickou ochranou a upřesněním armádních požadavků na technologické a IT systémy uvnitř vozidel«. »Nechali jsme si zpracovat dva nezávislé znalecké posudky, které potvrdily, že jde o cenu v místě a čase obvyklou,« dodal.

Armáda nyní využívá 107 pandurů. Původně jich chtěla o 90 více, v plánu tehdy byl právě i nákup spojovacích a velitelských vozidel. Z koupě ale sešlo.

Zakázku získá společnost Tatra Defence Vehicle, která je součástí skupiny Czechoslovak Group. Ta má uzavřenou licenční dohodu se společností General Dynamics European Land Systems - Steyr GmbH. Na jejím základě je výhradním výrobcem a prodejcem obrněných vozů Pandur II 8x8 v České republice i na vybraných trzích východní Evropy a Asie. Mluvčí skupiny Andrej Čírtek v minulosti uvedl, že na zakázce by se měly podílet další české společnosti, včetně státního podniku Vojenský výzkumný ústav.

Ministerstvo obrany chce také příští rok uzavřít smlouvu na koupi 62 obrněných vozidel Titus. Jejich cena by měla být 3,86 miliardy korun a třínápravové stroje by měly být dodány v letech 2018 až 2023.

Autor: 
milfi
Zdroj: 
HaNo