Babiš oznámil rekordní přebytek rozpočtu. Dosáhl 61,8 miliardy korun. Politici řeší co s ním.

3. 1. 2017

Státní rozpočet skončil za loňský rok s rekordním přebytkem 61,8 miliardy korun. Informoval o tom ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Jde o teprve čtvrtý kladný výsledek státního hospodaření v dějinách samostatné České republiky, dosavadní rekord držel rok 1994 s přebytkem 10,5 miliardy korun. Ekonomové však uvedli, že na kladném loňském výsledku se podílely i nižší investiční výdaje státu, což negativně ovlivní budoucí vývoj. 

Babiš uvedl, že na daních se vybralo o 28,8 miliardy korun více oproti plánu. Provozní náklady pak byly o 15,5 miliardy nižší. Polemizoval také s názorem o nedostatečných investicích. Řekl, že s výjimkou roku 2015, který byl extrémní a nezopakuje se, byly loni výdaje na dopravní infrastrukturu vyšší než v posledních předchozích letech až k roku 2010.

Ministr zároveň nepředpokládá, že by se do voleb měnily daně nad rámec balíčku, který v současnosti projednává Sněmovna. Řekl, že další změny daní budou předmětem programů jednotlivých stran pro podzimní volby. Sám vidí do budoucna prostor spíš pro snižování DPH než spotřební daně. Před volbami očekává pouze schválení daňového balíčku, který například zvyšuje daňové slevy na druhé a další děti, na další změny je málo času.

Schválený rozpočet na loňský rok počítal se schodkem 70 miliard korun. Babiš ale již před několika měsíci uvedl, že očekává celkové přebytkové hospodaření.  Například ke konci října činil přebytek 98,3 miliardy korun, ke konci listopadu pak 55,5 miliard. 

Ministerstvo financí již koncem loňského roku navrhlo využít přebytku na snížení státního dluhu. Tento názor Babiš potvrdil i v úterý. S tímto návrhem však musí souhlasit koaliční partneři i Poslanecká sněmovna.

Otázka nyní zní, co s těmito "přebývajícími" penězi.?

Politici ihned po zveřejnění rekordního přebytku rozpočtu začali řešit, jak naloží s téměř 62 miliardami korun. A každý z nich to vidí trochu jinak. Někteří chtějí umořit část státního dluhu, jiní využít peníze k vyšším investicím nebo k důchodové reformě.

ČSSD chce peníze použít na vymazání letošního deficitu. „To by nám umožnilo, abychom i v roce 2017 hospodařili s vyrovnaným rozpočtem,“ poznamenal Sobotka.

Lidovci by zase část peněz dali na investice do odstranění ekologických zátěží nebo na podporu venkova. „Dopravní infrastruktura, datová infrastruktura, věda a výzkum a inovace tak, abychom byli připraveni na čtvrtou průmyslovou revoluci,“ vysvětluje místopředseda rozpočtového výboru Jaroslav Klaška (KDU-ČSL).

Občanští demokraté zase mluví o investicích a rezervách pro penzijní reformu. „Splácet dluhy se má, ale dnes jsme v době záporných úrokových sazeb,“ míní ekonomický expert strany ODS Jan Skopeček.

Komunisté vidí prostor pro úpravu platů a růst dávek. „Investovat do budoucího růstu a dopřát lidem také větší podíl z ekonomického růstu,“ říká ekonomický expert strany KSČM Jiří Dolejš.

Koalice se o využití přebytku rozpočtu bude bavit v pondělí, kdy se sejde koaliční rada. Poslední slovo pak bude mít sněmovna, která navržený postup musí schválit.

Autor: 
milfi
Zdroj: 
Čt24