Práce a minimální mzda.

5. 1. 2017

Od nového roku vstoupilo v platnost několik změn. Jednou z nich je navýšení minimální mzdy a to na 11000 korun. Má garantovat nejnižší možný příjem, který zaměstnavatel musí svým zaměstnancům pracující na celý úvazek za jejich práci vyplatit. Navyšování minimální mzdy má vliv na zvyšování jak tarifů, tak i na vývoj mezd a platů v ČR. Dá se říci, že by zvýšení minimální mzdy mohlo pomoci všem pracujícím.

Jsou zaměstnavatelé, kteří avizují propouštění, či zdražování svých výrobků, aby pokryli zvýšené náklady na mzdy. Rovněž ekonomové tvrdí, že minimální mzda jako taková přináší více škody než užitku, škodí nejslabším zaměstnancům, jedná se prý o práce, které nechtějí vykonávat rodilí Češi a najímají se na ni cizinci.

S tím musím polemizovat,  jak vlastně podle ekonomů zaměstnancům „škodí“? Dle mne škodí především tím, že než pracovat za takto nízkou mzdu, tak si občané dojdou na úřad pro sociální dávky! Tím dochází ke ztrátě pracovních návyků a co je  ještě horší, je to špatný vzor pro děti žijící v takové rodině. Dále je to „škoda“ pro stát, který vyplácí na sociálních dávkách více finančních prostředků a do státní pokladny nepřichází finance na odvodech za zdravotní a sociální pojištění a samozřejmě i daň. Chodit do práce, pracovat,  se musí vyplácet!

Minimální standardy práce jsou důležité. Bez nich by totiž lidé pracovali za zcela nepřijatelných podmínek. Prací si má člověk zajistit finance na  obživu.  Proto hranice nejnižší ceny práce nemůže být pod hranicí chudoby, kdy stát doplácí těm, co pracují za takovouto  mzdu další sociální dávky, aby přežili. Takže, kde je chyba? I minimální mzda by měla zajistit důstojné žití! I minimální mzda musí , má-li mýt smysl, lidi motivovat k práci.  Jedenáct tisíc hrubého, tedy  pod hranicí chudoby, to asi   stále ještě nebude příliš motivační.

Po dobu vlády pravice minimální mzda nebyla zvyšovaná. Proto nyní dochází ke skokovému navyšování. KSČM má ve svém programu částku minimální  mzdy ve výši 14000 Kč.  Je nepochybné, že KSČM by měla částku minimální mzdy ve svých programových materiálech o několik tisíc navýšit. 14.000 Kč  je ale v současné době mzda v řadě profesí tzv. „mzda obvyklá“. Například kuchaři, uklízečky, pracovníci sociálních služeb, nepedagogové, poštovní doručovatelé. Pokud bude tlak na zvyšováním minimální mzdy, budou se muset  zvyšovat i tyto mzdy tzv. obvyklé.

Česká republika patří k zemím s nejnižší minimální mzdou.  Oficiální hranice chudoby je pro jedince 10200 Kč čistého, pro rodinu se dvěma dětmi je to 21461 Kč. Z toho plyne, že pokud oba rodiče pracují za minimální  hrubou mzdu, jsou hluboko pod hranicí chudoby a budou  tam nadále i od 1.ledna. Na hranici chudoby se dostávají i ti, co vydělávají kolem čtrnácti tisíc hrubého!

Pak se ale nemůžeme divit, že při takto nízkých mzdách lidé  na hledání práce rezignují a raději žijí  na sociálních dávkách.  Tím nechci říct, že náš sociální systém je bohatý - musím konstatovat, že je chudý, ale hlavně nespravedlivý! Na co chci a musím  poukázat, je to, že platy jsou celkově v ČR nastavené nízko. Že pokud se platy v ČR nezvednou podstatně celkově, tristní situace  v zaměstnanosti se nezlepší.

Současné zvýšení minimální mzdy je tak ona pověstná vlaštovička, kterou je třeba vítat, ale  jaro zatím nedělá.

Alena Nohavová, poslankyně Sněmovny PČR
Vlastní