Agentura PHOENIX - KSČM v průzkumu lehce nad 11 %.

14. 1. 2017

ANO a ČSSD dělí více než sedm procent, pozice KDU-ČSL a TOP 09 téměř vyrovnané.

Pokud by se volby do Poslanecké sněmovny konaly nyní, uspělo by s velkou pravděpodobností šest politických subjektů. Největší podpoře voličů se na počátku volebního roku 2017 těší hnutí ANO 2011. Od vítěze voleb v roce 2013, ČSSD, ho v současné době dělí více než sedm procentních bodů. Mírně posílila TOP 09, která by získala téměř shodnou podporu jako KDU-ČSL a těsně by zasedla ve sněmovně.

Pětiprocentní hranici, nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny, by v lednu 2017 pravděpodobně překročilo šest politických stran a hnutí, kdy se TOP 09 a KDU-ČSL ocitají s menším rozestupem blízko samé hrany volební hranice nutné pro vstup do dolní komory Parlamentu. Těsně za branami sněmovny pak zůstávají Starostové a nezávislí (STAN).

Aktuální měření bylo provedeno na vzorku 1016 respondentů ve dnech 1.1. - 10. 1. 2017.

Nejlepší změřený výsledek má hnutí ANO 2011, a to 23,70 % (pro srovnání - ve volbách 2013 získalo 18,65 %). Oproti prosincovému měření došlo k mírnému poklesu obliby hnutí Andreje Babiše. Druhého nejlepšího výsledku dosáhla strana premiéra Bohuslava Sobotky, ČSSD. V tuto chvíli by ji volilo 15,90 % respondentů. V porovnání s předchozím výzkumem jí podpora rovněž mírně poklesla.

Bronzovou příčku v preferencích si nadále udržuje KSČM s naměřenými 11.1 % (v roce 2013 to bylo 14,91 %).

Čtvrté místo obsadila ODS se zjištěným ziskem 7,40 % (v roce 2013 získala 7,72 %). Na páté místo v lednových preferencích se dostala vládní KDU-ČSL se zjištěným ziskem 5,50 % (v roce 2013 získala 6,78 %).

S menším odstupem ji následuje TOP 09, již bez dlouholetého volebního partnera - uskupení STAN. Nyní by získala 5,20 % preferencí respondentů (v roce 2013 to bylo 11,99 %), čímž uzavírá skupinu stran, které by aktuálně zasedly ve sněmovně.

milfi
Agentura Phoenix