»Monika Hoření: Zaručené« zprávy

15. 1. 2017

Není dne, kdy bychom se nedozvídali ze sdělovacích prostředků něco o tom, jak Rusko údajně ovlivnilo volby prezidenta USA. Těžko někdo z nás, Středoevropanů, může říci, že ve věci těchto voleb má na cokoli důkazy. Tvrdými daty jsou jen výsledky sčítání.

Chceme-li si však udělat obrázek, měli bychom vzít v potaz i chování Spojených států při volebních aktech v jiných zemích, na nichž měly USA zájem, či na základě jakých zpravodajských informací zahajovaly války. Tak například vzpomínka na »práci« CIA, jež disponovala »důkazy« o zbraních hromadného ničení v Husajnově Iráku (čímž následně došlo k invazi USA a Velké Británie do této země, země se rozvrátila a zahynuly statisíce lidí), by měla držet v obezřetnosti každého, kdo by tvrdil, že americké tajné služby vědí všechno »na beton«. Podle bývalého agenta CIA Johna Nixona, jenž vyslýchal zajatého Saddáma Husajna, američtí politici už před lety podřídili zpravodajskou činnost politickým cílům. Jak máme mít tedy dnes jistotu, že to, co se line z niter amerických zpravodajských institucí (a papouškují to pohříchu ti, kteří jsou nepříčetní z očekávané ztráty svých pozic), je pravda?

Také známe příběhy Juliana Assange či Edwarda Snowdena. Pravda, Stoneův film o Snowdenovi je umělecký, ale pod pokličku NSA filmový divák nahlédne. A je to výbušný pokrm. NSA šmírovala kohokoli na zeměkouli, o koho měla zájem. Jen bláhový si myslí, že to nepokračuje. A my se budeme denně nechávat obluzovat tím, že hodní Američané vědí, jak zlé Rusko ovlivnilo americké volby? Pche!

Snaživí komentátoři zapomínají jedním dechem připomínat aktivity amerických »služeb« v jiných zemích. Některá média již publikovala připomínku takové »drobnosti«, kdy se Bill Clinton rozhodl udržet u moci proamerického Borise Jelcina. A to se děly věci… například půjčka Mezinárodního měnového fondu pro Rusko, aby Jelcin ukázal svým občanům, jaký je vůdce. I tento příklad je důkazem, že MMF je nástrojem v rukou mocných.

A co volby na Ukrajině? Kdo postával na kyjevském Majdanu a dával rady v pozadí? Vystřídalo se tam politiků z EU i USA v čele s paní Nulandovou až hanba. Nulandová podle svědectví někdejšího ministra zahraničí Ukrajiny Kožary dávala členům ukrajinské vlády úkoly, co a jak se v zemi bude dít. I v Československu máme zkušenosti s působením amerických přátel. Bylo to nejen kolem 17. listopadu 1989, ale i daleko před ním a daleko po něm. Kolik to všechno stálo dolarů Spojené státy a jeho lid, který vlastně ani netuší, jak mocní jeho země rozhazují americké peníze ve jménu svých cílů? Kolik převratů a atentátů režírovaly americké tajné služby? Jen Fidel Castro byl vystaven atentátu 630krát. Kdo to osnoval?

V tomto světle jsou pak každodenní »zaručené« zprávy o tom, jak Rusové ovlivnili americké volby, k smíchu.

Autor: 
M. Hoření
Zdroj: 
ihalo.cz