M. Grebeníček: Falšování dějin nese trpké plody

18. 1. 2017

Centrum výzkumů veřejného mínění (CVVM) přišlo s šokující informací. Většina českých občanů prý netrvá na tom, že odsun Němců, kteří se provinili proti Československé republice a přijali občanství Hitlerovy třetí říše, byl spravedlivým trestem za jejich podíl na rozbití republiky a účast na nacistické okupaci a teroru. Podle CVVM prý v roce 2002 považovalo odsun za spravedlivý 64 procent Čechů a Češek, dnes už jen 37 procent.

Co se asi tak od roku 2002 mohlo změnit? Fakta o historickém selhání většiny československých Němců v době Mnichova, okupace a války jistě ne. O povaze výsledků průzkumu CVVM vypovídá už to, že »mladí do třiceti let častěji o tématu nic nevěděli, nebo se o ně nezajímali«. Názor, že by se měly zrušit dekrety prezidenta republiky, pak »je častější mezi vysokoškoláky a pravicí«.

O tom, že nejmladší generace a dnes už ani čtyřicátníci nemají dostatečné povědomí o našich národních dějinách, není pochyb. Vyrůstali a žijí v době, kdy povědomí o vzestupu nacismu, rozbíjení Československé republiky, okupaci, válce a poválečném vývoji je překryto kampaněmi těch, kdo na československé dějiny nahlížejí očima sudetoněmeckého landsmanšaftu. V českém prostředí se takřka třicet let prosazují ti, kdo mají víc pochopení pro utrpení poražených Němců a kdo stavějí naroveň utrpení spolupachatelů okupace, nacistického teroru a války s utrpením obětí.

Stále méně se ve většině médií, ale i ve školách dostává sluchu těm, kdo připomínají celou pravdu o vzestupu henleinovců, o Mnichovu, okupaci, válce a faktických i právních důsledcích. Z peněz občanů placený Český rozhlas a Česká televize dnes už nepovažují za vhodné pozastavit se ani nad skandální skutečností, že ve vládě Bohuslava Sobotky je ministrem kultury předseda české odbočky landsmanšaftu. V Poslanecké sněmovně pak i předseda vlády a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka obhajuje osobní vstřícnost k landsmanšaftu servilním výrokem na adresu sudeťáků, kteří se dali k henleinovcům, přiklonili k Hitlerovi a rozbíjeli republiku: »A vyčítat lidem, že se nějak zachovali?«.

O kritickém jednání Sněmovny ve věci nadbíhání premiéra a ministrů za KDU-ČSL sudetoněmeckému landsmanšaftu většina médií včetně Českého rozhlasu a České televize občany neinformuje. Ani o tom, že ministr Herman s podporou premiéra útočí proti právnímu řádu republiky a solidarizuje se s landsmanšaftem do té míry, že obviňuje republiku z poválečné etnické čistky. Z toho, že se prý Němcům, kteří přijali říšské občanství, stala křivda, protože údajně byli odsunuti bez jakéhokoli zjišťování provinění.

Ještě před třiceti lety by premiér ani ministr Herman tak nestydatě falšovat dějiny nemohli. Proti lži o etnické čistce by historici, právníci a pamětníci zvedli hlas. Připomněli by německé antifašisty a čtvrtmilionovou skupinu Němců, která po válce československé občanství dostala.

Průzkum CVVM vlastně ukázal, k čemu vede zamlčování minulosti a účelová dezinterpretace příčin a průběhu okupace a války i poválečných důsledků. Za pochvalných výkřiků špiček landsmanšaftu, za žehnání katolických prelátů českých i německých, fráze o potřebě usmíření spolu s nadbíháním české vlády landsmanšaftu překrývají historickou pravdu. Mladé generace tak buď nic nevědí, nebo podléhají lžím. Česká pravice, různí vypočítavci zas přecházejí na pozici, že nikoli to, co spáchali nacismu propadlí Němci, ale »dekrety ovlivňují nepříznivě vztahy s Německem«. A někteří z nich dokonce neomaleně žvaní o tom, že Česká republika by se měla stát další spolkovou zemí Německa.

Ne, za selhání premiéra Sobotky a jeho ministrů, za selhávání škol i médií dnes nemohou jakkoli s porážkou třetí říše nespokojení němečtí pohrobci nacismu. Na vině je servilita českého premiéra, kariérismus mnohých, snaha zalíbit se těm, kdo rozdávají nadační příspěvky, granty, stáže, medaile a pochvaly za českou vstřícnost. Je dobré to vědět. A je nutné tu servilitu a lhaní se vší rozhodností odsoudit.

Autor: 
M. Grebeníček
Zdroj: 
ihalo.cz