J. Borka: Sobotka o lithiu dobře ví

9. 2. 2017

Premiér Sobotka velice podrobně popsal vlastnosti a využití tohoto strategického prvku, který slouží k výrobě baterií do mobilních telefonů či elektromobilů.

Z jeho odpovědi jsem měl ale dojem, že o této problematice slyší poprvé, přestože se na našem území nachází šest procent celosvětových zásob lithia. Vzhledem k tomu, že poptávka, a tedy i cena této komodity roste, navrhl jsem, aby se v těžbě i zpracování lithia angažoval především stát.

Premiér ve své odpovědi slíbil, že o mém návrhu bude informovat ministerstvo průmyslu a obchodu, pod které spadá státní podnik Diamo. Nemohu se ale zbavit dojmu, že premiér o možnosti těžby lithia velmi dobře ví, a pokud rychle nezasáhneme, ztratíme kontrolu nad našimi nalezišti.

Povolení k těžbě ze starých odkališť na Cínovci již dostala firma RSJ miliardáře Karla Janečka. Kdyby nebyla zajištěna návratnost investice, jak ve své odpovědi tvrdí premiér, těžko by byznysmen do takového podniku vstupoval. Dalším zájemcem o těžbu v Krušných horách je firma Geomet, kterou vlastní australská společnost European Metals. Ta chce na Cínovci zahájit hlubinnou těžbu, což samozřejmě předpokládá vyřízení řady povolení. Podle mých informací se v povolovacím procesu pohybuje na úrovni ministerstva životního prostředí. I to mě utvrzuje v přesvědčení, že je Bohuslav Sobotka velmi dobře informován a diskuse o těžbě trvá již delší dobu.

Z těžby lithia musí mít prospěch především Česká republika a její občané. Jsem přesvědčen, že naše nerostné bohatství má zůstat nám, a ne být prodáno do ciziny nebo vydáno do soukromých rukou.

 
Autor: 
Jaroslav BORKA, poslanec (KSČM). Vložil: milfi
Zdroj: 
ihalo.cz