Rozsudek v kauze tunelování Oleo Chemical: Rittig a jeho právníci zproštěni obžaloby.

10. 2. 2017

Žádné překvapení se nekonalo.
Na pátečním (1. 2. 2017) jednání soudu byli Ivo Rittig a právníci David Michal, Karolína Babáková a Petr Michal zprošťěni obžaloby.

Pražský městský soud vynesl rozsudky v kauze tunelování firmy Oleo Chemical. Jednatele společnosti Cokeville Assets Petra Kmetě a bývalé šéfy Olea Kamila Jirounka i Michala Urbánka uznál vinnými. Většině z deseti obžalovaných, mezi kterými je i známý lobbista Ivo Rittig a jeho právníci, hrozil pětiletý trest vězení za krácení daní, zpronevěru či praní špinavých peněz. Kromě účetního, který usiluje o pozici spolupracujícího obviněného, všichni vinu popírají. Rittig se z vyhlášení rozsudku předem omluvil. 

 

Kamil Jirounek také odejde bez trestu. Nedávno byl pravomocně odsouzen kvůli padělání směnky k šestiletému trestu, žalobce navrhoval souhrnný trest 9 let.

Peter Kmeť je odsouzen na tři roky ve věznici s dozorem za porušení povinností při správě majetku. Zároveň dostává peněžitý trest 1 milion korun. Pokud jej nezaplatí, prodlouží se mu trest o 5 měsíců. 

Radomír Kučera se odsuzuje na 9 měsíců s podmínkou na 18 měsíců  za porušení povinností při správě majetku.

Michal Urbánek se odsuzuje k trestu 3 roky ve věznici s dozorem a zákaz činnosti na dobu 5 let za krácení daně a porušení povinností při správě cizího majetku.

Rozsudek samozřejmě není pravomocný

Autor: 
milfi
Zdroj: 
ČT 24