Zpráva z 3. jednání Zastupitelstva Jihočeského kraje dne 16. 2. 2017

20. 2. 2017

Jednání Zastupitelstva Jihočeského kraje se pomalu ale jistě začíná probírat z povolebního období zmatků a exhibicí
a i když ještě některé kluby nepochopily, že jednání Zastupitelstva, není o tom, jak se co nejvíce zviditelnit, ale o práci pro občany kraje, tak přeci jenom u většiny již převládala snaha řešit skutečné problémy.

Nicméně i tentokrát začalo jednání snahou zařadit na začátek jednání bod programu, který nebyl na programu, a to otázku výběrového řízení na letiště. A to přes fakt, že bylo hejtmanem přislíbeno, že bude uvedený bod zařazen a informace podány v bodě různé.

 Nicméně po tomto počátečním „antré“, již pak probíhalo jednání víceméně věcně. Až na občasné snahy ze strany ODS a  koalice pro jižní Čechy, vyzkoušet soudržnost koalice, vyvoláním odděleného hlasování u některých bodů.  Klub KSČM, který již tradičně byl v plně sestavě, neměl s většinou předložených materiálů zásadní problémy. A tak jsme se až na několik výjimek do rozpravy, která byla  jinak poměrně věcná, nezapojovali.

Z odpoledního jednání, se ze zdravotních důvodů omluvil Petr Braný.  Pochopitelně byly i materiály, které jsme podpořit nemohli, jako například odvolání některých stávajících členů DR a Představenstva  RERA, a. s. Nemohli jsme jej podpořit zejména z důvodu, že jsme o tomto kroku nebyli ani informováni, jak bývalo zvykem, a hlavně pokračovala snaha koalice vytěsnit z dozorčích orgánů příslušníky opozice.

Největší diskuse se dle očekávání vedla /předpokládám, že i kvůli přítomnosti tisku/o návrhu usnesení, kterým se Jihočeský kraj přihlašoval k podpoře senátní verze návrhu zákona o ochraně přírody a krajiny a vyzýval všechny jihočeské poslance k podpoře tohoto návrhu jako lepší varianty pro Národní park Šumava. Po více než hodinové a místy vzrušené diskusi, nicméně i tento návrh prošel v navrženém znění. Po tomto bodu již tradičně i aktivita opozice značně opadla a závěrečné body týkající se grantové politiky a majetku již proběhly vcelku rychle.

V rámci bodu různé pak hejtman a náměstek Slíva přednesli zastupitelům i slíbenou informaci o průběhu výběrového řízení na „Letiště“ s tím, že výběrové řízení nebylo doposud Radou kraje ukončeno a probíhá k němu šetření Policie a jsou z toho důvodu ve většině informací „vázání mlčenlivostí“.

I tak tentokrát jednání Zastupitelstva s „tradičními závěrečnými vystoupeními občanů“ -  pánů Kozelky a Sámka, a i s vystoupením jednoho dalšího občana, které na rozdíl od vystoupení dvou tradičních stěžovatelů bylo věcné a pozitivní, končilo až kolem  17. hodiny. Prostě v efektivitě jednání je stále ještě co zlepšovat.

 

Autor: 
JUDr. Luboš Dvořák, tiskový mluvčí klubu zastupitelů KSČM, Vložil: milfi
Zdroj: 
Vlastní, ilustrativní foto:jk