Premiéra znovuzrozených Alexandrovců

1. 3. 2017

Byla to ohromná událost. Akreditovalo se na 200 listů, zpravodajských severů, rozhlasových a televizních stanic. Jen kamer se na místě sešlo kolem padesáti.

Ve čtvrtek 16. února se konal v moskevském Domě armády první koncert obnoveného Akademického souboru písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova, napsal list Moskevský komsomolec. Neuplynuly ani dva měsíce od letecké katastrofy, která odnesla životy 64 členů souboru. Ruské ministerstvo obrany ještě loni v prosinci uvádělo, že obnovit soubor je závazek vůči mrtvým umělcům a veřejnosti. Vyhlásilo konkurs. Do něj se přihlásilo na 2000 zpěváků, hudebníků a tanečníků. Konkurs probíhal rychlým tempem, podmínkou bylo odborné vzdělání a praxe. Zkušební komise rozhodla o přijetí nejtalentovanějších umělců. V lednu už začaly zkoušky. Třetí únorový čtvrtek byla na programu premiéra. Sešli se na ní čestní hosté – představitelé všech druhů vojsk, vojenští veteráni, umělci. Jak bývá u Alexandrovců zvykem, koncert začal přesně v ohlášenou hodinu. Část byla věnována vzpomínce na mrtvé kamarády, zazněly verše o smrti vojáků oblíbené ruské básnířky první poloviny minulého století Mariny Cvetajevové.

Další program už měl obvyklý ráz, ovšem s tím, že soubor se na jevišti objevil celý – kompletní orchestr, sbor i baletní skupina. Chvílemi se mohlo zdát, že se soubor na jednom z největších jevišt v Rusku »tísní«. Zazpívali i sólisté, představili se noví jako barytonista Maxim Maklakov (laureát festivalu v Jekaněrinburgu), tenorista Alexandr Kruze (sólista Lipecké oblastní filharmonie), zazněl i mohutný bas Valerije Gavvy, který uchvátil publikum ve známé písni »Dolů po pitěrské«. Největší aplaus sklidil národní umělec Ruska Vadim Ananěv, který je s »Kalinkou« nejznámějším členem souboru. Členem se stal v roce 1987. Nejel do Sýrie, měl v té době jiný koncertní program. Přídavky sledovalo obecenstvo ve stoje a na závěr mohutně aplaudovalo, nechtělo pustit umělce ze scény. Koncert trval jen něco málo přes hodinu, plný program bývá i dvojnásobně dlouhý.

milfi
HaNo, foto ČTK/AP