Babišovy pravicové námluvy

7. 3. 2017

Čeká nás ještě pár dnů zimy, ale v politice začíná být již pořádně horko. Je vidět, že všechny strany začaly mocně řinčet zbraněmi na podzimní sněmovní volby. Nejhlasitější se jeví šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Koaliční rozkol posledních týdnů se sociální demokracií se nadále stupňuje.

Zdá se, že šéf agroferťáckého uskupení konečně po několika letech dospěl k přesvědčení, kde je jeho místo. Napravo. V posledních dnech připustil, že po volbách by se mu zamlouvalo spojenectví s ODS, lidovci, Starosty a nezávislými. Aby dodal svým slovům náležité důležitosti, velmi nahlas prohlásil, že další koalici se šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou si již představit nedokáže. Oba koaliční šéfové si pak přes média vyměnili pár ostře špičatých vět, jež měly ukázat jejich nepřekonatelný odpor.

Takže uvnitř hnutí ANO, které stojí, běhá a padá s jediným silným mužem v čele, převládají hlasy pro spojení s čistokrevnou pravicí. Nejvíce této cestě doprava přeje předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Další se jistě brzičko přidají. Má to svoji logiku, vždyť ANO se – bůhvíproč – dlouho prezentovalo jako sociálně-tržní uskupení. Své rozložení na politickém spektru sice nikdy explicitně neoznačilo, takže jsme se museli spokojit s domněnkou, že hnutí pana Andreje nachází se na stupnici zleva doprava.

Pamatuji, kterak po evropských volbách v květnu 2014 prohlásil šéf ODS Petr Fiala, že strana, již právě před pár měsíci v dezolátním stavu přijal, vyhraje příští sněmovní volby. No, prozatím to na oslnivé občansko-demokratické vítězství nevypadá. Volební preference něco pod deset procent nebudou patrně na vítězství stačit. Ve Fialově straně již mají – v duchu své dlouholeté péče o bohaté a podnikatele – zásadní bod volební kampaně: boj proti EET. A zde je kámen úrazu potenciálních námluv s hnutím ANO, řeklo by se. Elektronická evidence tržeb je Babišovou chloubou, dítětem, jež zplodil, přivedl na svět, a starostlivě dohlíží, aby se mělo čile k světu. Přesto bych nad jejich spojenectvím hůl nelámal. U Andreje Babiše jsme si už zvykli, že dva zdánlivě neslučitelné živly mohou spolu umně koexistovat. Není tudíž vyloučeno, že voda hasící plápolající oheň EET se spolu už nějak dohodnou. Vždyť v dalších tématech by si hoši jistě rozuměli: snižovat daně, ostrouhat výdaje státu pro potřebné a hýčkání podnikatelů. Nezapomeňme, že smířlivý postoj k Babišovi má třeba Václav Klaus mladší, který by mohl aspirovat na nového šéfa ODS.

Pokud se týká dalšího pravicového subjektu – lidovců, ti jsou schopni zcela ekvilibristických výkonů a ohýbání v koalici s jakoukoliv stranou. Starostové a nezávislí by se s Babišem také dohodli. Jediným pravicovým subjektem, jehož Babiš do případného holportu nevezme, je TOP 09. Tedy, pokud ji bude vést Miroslav Kalousek, známý svojí protibabišovskou rétorikou. Kalouska však mají topáci také plné zuby, neboť jim jeho nízká popularita a profláklá minulost kazí vizáž. Uvidíme, ale sjednocená pravice nemá nic jistého v kapse.

Autor: 
Radek NEJEZCHLEB, člen Jihočeského KV KSČM
Zdroj: 
vlastní