Výzva k zapojení USA do ukrajinské krize

9. 3. 2017

Moskva a Kyjev se shodují v názoru, že by bylo užitečné zapojit Spojené státy do řešení krize na východě Ukrajiny. Při čtvrtečním rozhovoru v ruské metropoli to konstatovali ministři zahraničí Ruska a Německa Sergej Lavrov a Sigmar Gabriel.

Ukrajinská krize patřila k hlavním tématům jejich setkání. Odpoledne oba ministry přijal ruský prezident Vladimir Putin, který se ve čtvrtek také sešel s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, s nímž jednal mj. o konfliktu v Sýrii a o Íránu. A to v den, kdy podle ruských serverů USA vyslaly směrem k syrské Rakce (baště Islámského státu v zemi) na 400 členů americké námořní pěchoty…

Gabrielovi Putin tlumočil pozvání německé kancléřky a nového německého prezidenta do Moskvy ve snaze o plnou normalizaci vztahů mezi oběma zeměmi.

Lavrov po jednání s Gabrielem poznamenal, že dnes není žádný konflikt, který by bylo možné řešit bez Američanů. »To se týká i Ukrajiny,« řekl a dodal, že »paralelně s normandským formátem (Ukrajina, Rusko, Německo, Francie)… jsme otevřeli i kanál dvoustranných konzultací s USAJsem přesvědčený, že nějaké zapojení USA do další snahy o bezpodmínečné naplnění minských dohod by bylo velmi užitečné,« citovala šéfa ruské diplomacie agentura TASS.

Gabriel, který se podle ČTK obává nových zbrojních závodů v Evropě, prohlásil, že Berlín vyzývá Spojené státy, aby využily svého vlivu k naplnění minských dohod. »Máme zájem na tom, aby USA nebyly jen informovány, nýbrž aby využily svých možností a působily na ty, které mohou ovlivnit, aby minské dohody dodržovali,« řekl německý ministr se zjevnou narážkou na Kyjev.

Lavrov i Gabriel se rovněž vyslovili k posílení režimu zastavení palby na Donbasu. V této souvislosti dali najevo, že Rusko i Německo podporují rozšíření úlohy a možností monitorovací mise OBSE v oblasti.

Autor: 
rj, int - vložil: milfi
Zdroj: 
HaNo