JAK TO CELÉ BYLO S TĚMI JEDNOKORUNOVÝMI DLUHOPISY?

23. 3. 2017

Zákon, podle něhož se daní výnosy z každého cenného papíru zvlášť a výsledná daň se zaokrouhluje na celé koruny dolů, zde platí již od roku 1993.

V praxi takto nastavená právní úprava nečinila žádné problémy až do roku 2011. Tehdy však tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek objevil způsob, jak zcela v souladu se zněním zákona nedanit výnosy z cenných papírů v případech, kdy daň z výnosu z cenného papíru je nižší, než 50 haléřů. Protože se takto vypočítaná výsledná daň z každého cenného papíru zaokrouhluje na celé koruny směrem dolů, vyjde pak zřejmě vždy daň nulová. Kalouskův geniální zločinecký mozek pak umožnil nedanit výnosy z jakéhokoli množství cenných papírů, protože se musely danit každý zvlášť.

Po takovém zjištění by měl každý kompetentní a soudný ministr financí v okamžitě předložit návrh novely zákona, který by uvedenému možnému zneužití nedokonalosti daňového zákona zabránil. To by však nesměl být ministrem financí Kalousek. Ten se naopak rozhodl, že danou možnost, jak nedanit výnosy z cenných papírů všem, zveřejní s tím, že danou možnost navíc zneužije přímo stát při emisi jednokorunových státních dluhopisů. Zcela příkladně tak tímto způsobem legalizoval ministr financí využití této nedokonalosti daňového zákona zavedením příslušné daňové praxe.

Uvedenou „fintu“ zanedlouho začaly po vzoru ministra Kalouska využívat i velké společnosti. Napadá mne, že nelze vyloučit, že úmyslným jednáním Kalouska bylo umožněno jeho „kamarádům“, a nejenom jim, použít obrovskou daňovou výjimku. Emise jednokorunových státních dluhopisů byla pouze zástěrkou, která měla celou tuto hanebnost skrýt a poskytnout všem „kamarádům“ do budoucna pádný argument pro případ, že by se náhled finančních úřadů začal od jeho názoru lišit.  To je příčinou toho, že každý, kdo tuto díru v zákonu využil, může tvrdit, že přece stát byl ten, kdo takový postup inicioval a dokonce i v praxi použil. Proto tedy není možné občana, ale ani firmy vinit za to, že se chovali stejně jako stát.

Situace, kterou se nyní vehementně začala zabývat i sněmovna, je zcela absurdní. Bývalý ministr financí Kalousek obviňuje svého úhlavního politického konkurenta Babiše z daňových podvodů, které však on sám vymyslel, využil a uvedl do běžné daňové praxe. A téměř všichni za to nyní pranýřují pouze Babiše. Nejsem Babišovým příznivcem, ale v tomto konkrétním případě si myslím, že jeho daňoví poradci a právníci po vyhodnocení situace jednali tak, jak jednali všichni ostatní, včetně státu. Nevidím proto důvod vyšetřovat ve sněmovně pouze jednání jeho firem v souvislosti s tím, že je v současné době ministrem financí.

Autor: 
milfi
Zdroj: 
Poslanecká sněmovna