Na 6. zasedání jednal ÚV KSČM.

28. 3. 2017

Členové Ústředního výboru KSČM na sobotním 6. zasedání v Praze jednohlasně a beze změn schválili kandidátní listiny do Poslanecké sněmovny v jednotlivých krajích.
Volby do dolní parlamentní komory se uskuteční na podzim tohoto roku.

Ve svém úvodním vystoupení o nich hovořil i předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip. »Když se podíváme na politické rozložení sil a postupy jednotlivých stran a hnutí tak vidíme, že většinou mluví jednoduchým jazykem a v heslech jako ‚Bude líp‘. Rozdávají k tomu koblihy nebo jen neustále kritizují, ale s ničím pořádným pro lidi nikdy nepřišly, myslím tím ODS, či TOP a STAN, ale svým jednoduchým a jakoby tvrdým přístupem chtějí získávat voliče. K tomu přibývají sice společensky úzké, ale jiné přístupy, a tak se dopředu v průzkumech dostávají třeba Piráti,« zmínil Filip.

Ve prospěch občanů

Protivníky nachází KSČM nejen na pravicové části politického spektra, která nese zodpovědnost za společenský, sociální, ekonomický, ale i politický marasmus naší země, ale i vlevo. »Nebojíme se svých soupeřů na levici, pokud vůbec na levici někdo svými činy a plněním programu zůstává. Slovy jsou na levici mnozí, dokonce i pravicové strany a hnutí, ale konkrétní politiku autentické levice tu už dlouhou dobu nikdo kromě KSČM svými reálnými a realistickými kroky nedělá. Nebojme se bez ohledu na politickou korektnost říct, že jedině silná KSČM je schopna donutit ostatní politické strany a hnutí k politice ve prospěch většiny našich občanů,« konstatoval předseda ÚV KSČM.

»Čeká nás těžká práce, ale uvědomme si, že opravdová komunistická levicová strana kromě nás není a že máme odpovědnost za to, jak levice a sociálně spravedlivé uspořádání společnosti dopadne,« dodal Filip.

Nejde jen o první »pětku«

Informaci o přípravě sněmovních voleb podal členům ÚV místopředseda Jiří Dolejš a následovala podnětná diskuse na toto téma.

Poslankyně Marta Semelová konstatovala, že předvolební kampaní by se měli zabývat všichni kandidáti, nikoli jen ti, kdo jsou na prvních pěti místech kandidátních listin. »Všichni musíme udělat maximum pro co nejlepší výsledek ve volbách. Navíc příští rok jsou na programu komunální volby, takže je tu nejlepší možnost prezentovat směrem k nim mnohé lidi i náš program,« uvedla Semelová, která bude v letošních volbách znovu vedoucí kandidátkou v Praze.

ČR jako kolonie

Několikrát v diskusi zazněla kritika Severoatlantické aliance, což jen navázalo na úvodní kritiku tohoto útočného paktu z úst Vojtěcha Filipa. »Nelíbí se nám kroky NATO, které vedou k zřizování vojenských základen po celém světě a stále více se přibližují k hradicím Ruska. Jsme zásadně pro vystoupení z NATO,« uvedl například Josef Švarcbek. »Naše země se stala kolonií a občané mají stále menší možnost rozhodovat o svém osudu,« připojil Švarcbek s tím, že právě tuto skutečnost je potřeba ve volbách akcentovat.

V diskusi směrem k předvolební kampani, ale i dalším tématům vystoupili s podnětnými příspěvky Václav Chmara, Miroslav Berka, Jaroslav Jeslínek, Ivan Hrůza, Pavel Žůrek a další. Novým členem ÚV KSČM za okresní organizaci Jihlava byl namísto uvolněného Lubomíra Drápely potvrzen Miroslav Kříž. Členové pléna zároveň schválili stanovisko k politické situaci.

Autor: 
(pk). Vložil: milfi
Zdroj: 
HaNo