Intervence ČNB skončily. Koruna je od teď po více než třech letech volná.

6. 4. 2017

Bankovní rada ČNB na svém čtvrtečním mimořádném měnověpolitickém zasedání rozhodla o ukončení kurzového závazku ČNB. Toto rozhodnutí má okamžitou platnost. V rámci intervencí bránila centrální banka posílení české měny pod 27 korun za euro.

ČNB ukončila režim devizových intervencí, které oslabovaly českou měnu nad hranicí 27 korun za euro. Koruna následně začala převážně posilovat, což znamená, že jedno euro stojí méně korun. Během odpoledne se měna dostala až pod 26,60 koruny za euro. Kolem 17:30 se pohybovala na nejsilnější denní úrovni kolem 26,56 Kč za euro, poté začala oslabovat. Guvernér ČNB Jiří Rusnok to v Událostech ČT po 19. hodině označil za velmi mírnou rozkolísanost. „Jsme připraveni na mnohem výraznější posuny kurzu,“ řekl. Koruna během dne posilovala také vůči americkému dolaru a britské libře.

„Žádný závazný mandát k obraně konkrétních hranic kurzu jsme v tuto chvíli nestanovili a ani nepočítám, že by to tak bylo v nejbližší budoucnosti. Naše míra tolerance na začátku bude velmi široká. Je potřeba nechat kurz, aby si našel svoji novou úroveň.“ prohlásil na tiskové konferenci guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Zde je přehled devizových itervencí ČNB od roku 2013.

milfi
ČT 24 - ČTK, graf ČNB