USA bombardovaly vojenskou základnu v Sýrii. Jde o útok na suverénní stát a porušení mezinárodního práva - reagoval Kreml.

8. 4. 2017

Spojené státy v reakci na chemický útok ve městě Chán Šajchún v provincii Idlib zaútočily na leteckou základnu Šajrát nedaleko Homsu na západě Sýrie. Cílený útok nařídil prezident Donald Trump, který v projevu vyzval k ukončení krveprolití v blízkovýchodní zemi.

Syrská státní televize útok potvrdila a označila jej za „americkou agresi“. Kreml bombardování označil za útok na suverenní stát a porušení mezinárodního práva. Rusko také požádá o mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN, uvedl šéf branného výboru horní komory parlamentu Viktor Ozerov.

Spojené státy vypálily střely s plochou dráhou letu Tomahawk ze dvou válečných lodí ve východním Středomoří. Podle amerického ministerstva obrany jich bylo 59. „Rakety cílily na letadla, tvrzené kryty pro letadla, ropu a logistické sklady, zásobníky munice, systémy protivzdušné obrany a radary,“ uvedl Pentagon.

Prezident Trump v proslovu z floridské rezidence Mar-a-Lago potvrdil, že cílený útok na leteckou základnu v Sýrii nařídil. Podle něj byl ze základny vedený chemický útok na Chán Šajchún. „Civilizované národy“ prezident vyzval, aby se připojily k USA ve snaze „ukončit masakr a krveprolití v Sýrii“.

Podle Trumpa byl útok provedený v „životním národním bezpečnostním zájmu“ Spojených států. Jeho cílem bylo zabránit šíření a užívání chemických zbraní. O tom, že Sýrie použila zakázanou chemickou látku na zabíjení nevinných civilistů, podle něj není pochyb.

„Významné“ poškození základny potvrdil ruské agentuře RIA Novosti i jeden ze zaměstnanců zařízení. „Všechna letedla byla vyřazena z provozu, zřejmě jsou zcela zničena,“ uvedl. Libanonská televize naopak oznámila, že syrská armáda stačila před americkým útokem na syrskou leteckou základnu evakuovat většinu svých letadel.

Společné stanovisko volených funkcionářů KSČM, poslanců KSČM v Evropském parlamentu a vedení PK KSČM v PS PČR ze dne 7. 4. 2017

KSČM je vážně znepokojena informacemi o raketovém útoku americké armády na základnu syrských vojenských sil na území Sýrie.

Útok považuje za jednostranný akt vojenské agrese proti suverénnímu členskému státu OSN a porušení mezinárodního práva a který ohrožuje mír a bezpečnost v celém regionu.

Prohlubující se destabilizace celé oblasti a další eskalace násilí podkopává předtím dobré vyhlídky na mírové uspořádání v Sýrii a vytvoření protiteroristické koalice a ukončení lidského strádání.

Zkušenosti z Libye a Iráku ukazují, že tato cesta nikam nevede.

Vyzýváme Spojené státy americké k okamžitému zastavení vojenské agrese a zdrženlivosti, zřeknutí se všech dalších jednostranných akcí, návratu k slibnému jednání v Astaně a k hledání společného řešení pod hlavičkou Rady bezpečnosti OSN.

Prohlášení Světové rady míru k raketovému útoku USA na cíle v Sýrii

Světová rada míru odsuzuje současné raketové útoky USA na cíle v Sýrii jako akt další eskalace imperialistické intervence v Sýrii a celém regionu. Jedná se o zločin, jehož záminkou je údajné použití chemických zbraní syrskou armádou ve městě Khan Sheikhoun blízko Idlibu.

Bombardování Sýrie ze strany USA nepředstavuje pouze porušení principů Charty OSN, ale také pokračování politiky předchozích vlád USA, nyní sledované vládou prezidenta Donalda Trumpa. Poté, co vytvořili, vycvičili a financovali žoldácké ozbrojené skupiny tzv. Islámského státu a dalších, poskytují nyní USA, NATO a Evropská unie, společně se svými spojenci v regionu, podobně jako opakovaně v minulosti, svou podporu ozbrojeným teroristickým silám skrze útoky na syrskou armádu. Za těmito útoku jsou plány na vytvoření „Velkého Středního východu“, ve kterém by imperialismus ovládal energetické zdroje a ve kterém by existovali jím dosazené režimy v nových hranicích.

Světová rada míru vyjadřuje svou solidaritu s národy Středního východu a podporuje jejich právo na to, aby mohly svobodně rozhodnout o své budoucnosti bez jakéhokoliv zahraničního vměšování. Světová rada míru odsuzuje pokrytectví a dvojí morálku imperialistů, kteří podporují a páchají útoky proti celým národům, nutíce statisíce lidí, aby se staly uprchlíky, zatímco „roní slzy“ nad osudy lidí, kteří jimi byli přinuceni utéct ze svých domovů, aby si zachránili své životy. Světová rada míru vyzývá své členy a přátele, aby odsoudili imperialistickou intervenci na Středním východě a vyjádřili svou solidaritu s národy, které jsou jejími oběťmi.

Autor: Sekretariát Světové rady míru, 7. dubna 2017
milfi