ANO potvrdilo pravicovost

11. 4. 2017

V Jihočeském kraji se rozpadla koalice. ČSSD nepřistoupila na podmínky ANO, které žádalo mimo jiné výměnu všech radních za sociální demokraty. Hnutí ANO chtělo, aby své pozice opustil například hejtman Jiří Zimola nebo jeho náměstci Ivana Stráská a Jaromír Slíva.

V pondělí dopoledne padla krajská koalice ČSSD, ANO a Jihočechů 2012. Na snímku krajská předsedkyně hnutí ANO Radka Maxová.Ve sporu, který vedl k rozpadu koalice ČSSD, ANO a hnutí Jihočeši 2012, jde o mimořádně vysoké příjmy vedení Jihočeské nemocnice. Podle ANO radní za ČSSD o této skutečnosti věděli a kryli ji. ANO navíc poukazovalo na to, že je nestandardní, aby předseda představenstva této společnosti Martin Bláha nechal na svém pozemku v Lipně nad Vltavou stavět rekreační objekt pro Zimolu.

»Dnešní události znám jen z médií, ale nepřekvapilo mě to. Dalo se předpokládat, že kauza lipenské chatové kolonie bude atakem na mocenské ovládnutí kraje. Ukázalo se, že nejde o řešení problémů, ale o možnost návratu pravice. ANO stupňovalo své požadavky, vstřícnost hejtmana tam byla, nabídl vše auditovat. Za předchozího vedení kraje, na kterém jsme se podíleli, se dodržovala zásada neobsazovat do funkcí kamarády,« uvedl pro Haló noviny zastupitel Petr Braný (KSČM).

»Všechny tyto kauzy jsou záminkou. Jsou to pseudokauzy a kolegové z ČSSD mě podporují. Spíš jde o snahu ANO změnit podobu koalice. Jeho politické preference jsou orientovány více doprava, než může sociální demokracie nabídnout,« uvedl hejtman Jiří Zimola.

ANO se připojí k opozičním zastupitelům, kteří chtějí svolat mimořádné zastupitelstvo. To musí hejtman svolat do tří týdnů od chvíle, kdy obdrží tuto iniciativu podepsanou minimálně od 19 zastupitelů. Řádné zasedání zastupitelstva je naplánováno až na 11. května. »My jsme žádost o mimořádné zastupitelstvo nepodpořili. Uvidíme, kdy bude mimořádné zastupitelstvo, a poradíme se, co a jak. My nejsme ti, kteří by se hrnuli k moci a vyjádříme se hlasováním. V čem zatím panuje shoda, je neochota spolupráce s KSČM,« dodal Braný.

Zimola zatím zůstává ve své funkci, ANO uvažuje o tom, že by na místo hejtmanky navrhlo svou náměstkyni hejtmana Lucii Kozlovou. V jednání o případné příští koalici osloví občanské demokraty. Dalšími potenciálními partnery by se mohly stát KDU-ČSL a koalice Pro Jižní Čechy. Dohromady mají 29 zastupitelů z 55.

 
Autor: 
(zku)
Zdroj: 
ihalo.cz