O. Zmítko: Nakonec kongresmani zatleskali

26. 4. 2017

Paní Nulandová... Vy nevíte, kdo to je? No přece náměstkyně ministra zahraničí Spojených států, ona žena, která svého času na kyjevském Majdanu rozdávala s bodygardem za zády lidem koláčky, aby vydrželi v odporu proti zákonné vládě,... tedy paní Nulandová měla slyšení v americkém Kongresu. Byla náramně upřímná. Až překvapivě.

Napřed sdělila kongresmanům, že Spojené státy dávají málo na vlastní propagandu, zatímco ruská strana nešetří. Ihned poté ovšem kdosi vynesl z Broadcasting Board of Governors (BBG) údaje a ty nebyly zas tak nízké a dokázaly, že ruská stanice RT, kterou především měla Nuladová na mysli, dostává mnohonásobně menší finanční podporu než obdobná americká. Ta totiž má k dispozici 750 milionů dolarů. Je-li to málo, či moc, nechť každý posoudí.

Victoria Nulandová však prozradila při tomto slyšení ještě něco. Zmínila se o tom, že »ruské a vůbec nepřátelské propagandě« čelí USA aktivně. Platí totiž školící »kempy«, tj. organizované pobyty pro vybrané novináře, kde je seznamují s tím, co mají a jak mají říkat. Informace se týká i nás. Absolventi »kempů« pak ve svých redakcích postupují podle pokynů přednášejících. V podstatě jednotně, protože na oněch »kempech« sedí vedle sebe novináři z..., z..., z... tedy z televize, rozhlasu nebo deníků či týdeníků. Stejný mustr, stejné zprávy, stejné argumenty. Šmahem je vždy odmítnuto jakékoli ruské vysvětlení, předem zpochybněno stanovisko Miloše Zemana, protože on je proruský (nebylo mu zapomenuto, jak si to vypořádal s drzostí amerického velvyslance) a pokud možno v nějaké formě připomenuta také naše »hrůzná předlistopadová minulost«.

Paní Nulandová však kongresmany seznámila i s tím, že mimo území Ruska Spojené státy pořádají »kempy« pro ruské novináře nesouhlasící s Putinem, kteří poté, co skončí jejich kurz, jedou zpět do Ruska a tady uplatňují naučené. Zatím úspěch mají malý, ale Spojené státy počítají s tím, že se to změní. Neustále opakovaná »pravda« se nakonec, i když nikdy »pravdou« nebyla, »pravdou« může stát. Tak úřad paní Nulandové přispívá k velikosti USA a k tomu, aby celý svět myslel americky, tedy jedině správně.

Nakonec američtí kongresmani Nulandové zatleskali.

Otakar Zmítko. Vložil: milfi
Haló noviny