Radek Springer k podpisu jihočeské koaliční smlouvy: Budeme konstruktivní opozicí.

29. 4. 2017

Ve čtvrtek 27. dubna jsem se zúčastnil jako krajský zastupitel za KSČM mimořádného jednání krajského zastupitelstva. Po předchozím podepsání koaliční smlouvy bylo stranami koalice ČSSD, Pro jižní Čechy, Jihočeši 2012 a KDU-ČSL ustanoveno nové vedení Zastupitelstva Jihočeského kraje, které má do budoucna jeden handicap. A to většinu pouze jednoho hlasu. Média dovozují, že fungování koalice bude tak do značné míry spoléhat na podporu KSČM.

Rád bych v této věci citoval z dokumentu „Stanovisko Klubu zastupitelů KSČM a JčKV KSČM k situaci v Zastupitelstvu Jihočeského kraje“, kde je naše opoziční působení formulováno jednoznačně: „Jsme si ale vědomi toho, že nejde dát nové koalici bianco šek a jen přihlížet, jak si povede. Chceme proto pracovat ve výborech, nově také v komisích Rady i v dozorčích radách společností zřizovaných krajem, abychom jako opozice kontrolovali vynakládání finančních prostředků a naplňování programu nové koalice.“ Náš postoj jsme ostatně vyjádřili i při hlasování, kdy jsme jako zastupitelé za KSČM dali dostatečně najevo, že žádný bianco šek skutečně nehodláme ve vztahu k nové koalici akceptovat.

Ještě několik poznámek ke koaliční smlouvě:

Krizi předchozí koalice odstartoval nejen zástupný problém hejtmanovy chaty na Lipně, ale především nemravně vysoké odměňování členů managementu nemocničního holdingu. To sice nastavila kdysi krajská vláda ODS, ale faktem je že Zimola a sociální demokraté nic pro nápravu neudělali. Hned první bod koaliční smlouvy se tak týká zdravotnictví a ve způsobu naplňování programových závazků se hovoří o „optimalizování způsobu řízení a odměňování managementu v jihočeských nemocnicích“. Myslím, že tento bod samozřejmě podpoří také moji kolegové, zastupitelé za KSČM. A nejen oni.

Pozitivní je, že koaliční smlouva prezentuje mnohá ustanovení, která se týkají sociální oblasti a různých programů. Většina z nich kopíruje akcenty programu KSČM, a proto v jejich realizaci nevidím problém. Pokud ovšem nenarazí na odpor některých koaličních partnerů, zejména KDU-ČSL. Věřím, že například vyhlášení předsedy lidovců Bělobrádka, že samoživitelky by si měly najít chlapa, aby netrpěly nouzí, je jen ubohý výkřik do větru, který se nestane systémem řešení sociálních problémů u jihočeských křesťanských demokratů.

Problém mám ale například s poslední preambulí koaliční smlouvy, která hovoří: „V případě potřeby využívání zákonodárné iniciativy krajů jako prostředku pro posilování zájmu krajů, včetně Jihočeského kraje a jeho obyvatel.“ Vzpomenu-li si na zákonodárnou inicativu Jihočeeského kraje na zdanění finančních náhrad, které dostávají církve za majetek nevydaný v církevních restitucích, pro kterou zvedlo loni ruku 31 krajských zastupitelů, bude zřejmě nyní situace jiná. Mám zato, že nová koalice mohla vzniknout také jen proto, že sociální demokraté přistoupili KDU-ČSL na odmítnutí podobnách snah.

Autor: 
Radek Springer, krajský zastupitel za KSČM. Vložil: milfi
Zdroj: 
vlastní